Slovinským policistům pomůže při ostraze hranic armáda, rozhodl parlament

Slovinský parlament schválil nasazení armády na hranicích kvůli imigrační krizi. Vojáci se tak zřejmě připojí k policejní ostraze už dnes. Slovinsko se stalo hlavní trasou pro imigranty poté, co Maďarsko uzavřelo své hranice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v Rakousku

Uprchlíci v Rakousku | Zdroj: Reuters

„Slovinská armáda nebude mít autoritu a pravomoci policie. Aktivity vojáků se omezí na pozorování a usměrňování, popřípadě omezení pohybu osob. Veškeré akce ale povede slovinská policie,“ upřesnil ještě před hlasováním tajemník slovinského ministerstva vnitra Boštjan Šefic.

Lublaň podle něj také zvažuje, jestli na chorvatsko-slovinské hranici nepostavit bariéru, která by pomohla nápor běženců zvládnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovinská armáda bude pomáhat při ostraze hranic. O situaci v zemi mluví komentátor ČRo Milan Slezák a ze Srbska redaktor ČT Lukáš Mathé

Slovinsko je v otázce stavby plotu po vzoru Maďarska zdrženlivé, podobně jako sousední Chorvatsko. Politici obou zemí teď ale připouští, že tuto myšlenku nezatracují.

Jen v úterý přišlo do Slovinska podle tamních médií okolo 9 tisíc uprchlíků. Jen část z nich pak pokračovala do Rakouska.

Od víkendu přišlo celkem 20 tisíc uprchlíků. „Slovinsko je malé a málo lidnaté – Slovinců jsou dva miliony. Země se ještě těžko vzpamatovává z následků ekonomické krize. A samozřejmě chce mít jistotu, že většina uprchlíků půjde do Rakouska,“ říká komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Policisté vedou skupinu migrantů u slovinského Dobova | Foto: Reuters

V současnosti už na hranicích pomáhá bezpečnostním složkám asi 140 vojáků. Další by mohli dorazit už dnes.

Lublaň se také chystá požádat Evropskou unii o případné posily a také finanční pomoc. Nevyloučila ani možnost, že by na hranicích vybudovala bariéry, a to v případě, že se počet přicházejících uprchlíků v krátké době nesníží.

Uprchlíci ve Slovinsku | Foto: Reuters

Slovinsko se po uzavření jižní maďarské hranice se Srbskem a následně i s Chorvatskem stalo další hlavní tranzitní zemí, přes kterou běženci procházejí takzvaným balkánským koridorem do západní Evropy, zejména Německa.

Lublaň se nejdříve snažila nekontrolované překračování svých hranic regulovat, v pondělí odpoledne se ale rozhodla všechny migranty hromadně vpustit do země, tedy i do schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol.

Podle údajů OSN přišlo od začátku letošního roku do Evropy přes Řecko přes půl milionu uprchlíků. Aktuálně je v pohybu na 30 tisíc lidí, kteří se do nitra evropského kontinentu snaží dostat právě po takzvané balkánské trase.

Trasy migrantů | Foto: Český rozhlas

Helena Šulcová, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme