Sníh a mráz stále sužuje západní Evropu

Západní Evropa čelí dalším dnem dopravnímu chaosu kvůli sněhu a mrazu. Největší komplikace jsou v Německu, Francii, Itálii, Nizozemí a hlavně ve Spojeném království. V Anglii i Severním Irsku čekají další přívaly sněhu a britská policie vyzývá řidiče, aby nevyjížděli, pokud to není nezbytné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový sníh komplikuje hlavně dopravu

Nový sníh komplikuje hlavně dopravu | Zdroj: ČTK

Nemocnice na ostrovech žádají dobrovolné dárce o krev, která jim začíná docházet. Nervózní jsou také fotbaloví fanoušci, protože počasí zhatilo několik zápasů nejvyšší anglické ligy. Přívaly sněhu ale ochromily i silniční dopravu. V severní Anglii strávily stovky řidičů nedobrovolně hodiny v mrazu na dálnici zablokované dopravní nehodou.

Ze stejného důvodu se tvořily kolony třeba v okolí Paříže nebo italské Florencie.

Problémy na letištích

S přívaly dněhu se potýkají i evropská letiště. Nejvíc letů kvůli tomu rušili ve Velké Británii, včetně spojů s Prahou a Brnem. Hlavní londýnská letiště Heathrow, Stansted, Luton a Gatwick uzavřela na několik hodin ranveje, které bylo třeba vyčistit od sněhu a námrazy. V Gatwicku už provoz obnovili, i tak jsou ale pravidelné spoje rušeny nebo nabírají velká zpoždění.

Z Londýna nebo do Londýna neodletěly v posledních hodinách stovky naplánovaných letadel a na letištích tam uvízly tisíce pasažérů. Někteří lidé strávili na Heathrow dlouhé chvíle přímo v letadlech, která se nemohla po přistání připojit k terminálům. Předpověď počasí slibuje vydatné sněžení na britských ostrovech i nadále.

Počasí narušilo provoz letišť i v Paříži, Amsterdamu, Frankfurtu nad Mohanem nebo v severní Itálii. I letiště v Praze Ruzyni hlasí aktuálně 22 zrušených letů. Nejvíc z Velké Británie, z Mnichova, Frankfurtu nad Mohanem a Budapešti.

V rakouských Alpách se zvýšilo nebezpečí lavin

S vydatným sněžením se potýká i Rakousko. V tamních Alpách se podstatně zvýšilo nebezpečí sesuvu lavin. Nejen nepřiměřená rychlost, ale i alkohol a rozverná nálada jsou pak častými příčinami někdy tragických nehod.

Hlavně v Dolním Rakousku, Štýrsku, Korutanech a také ve Vídni zápasí s napadlým sněhem. Na hladkých vozovkách dochází stále k nehodám, jedná se ale především o škody na karosériích.

Slovensko zatím zimní počasí zvládá

Slovensko čeká mrazivý víkend. Stejně jako v celé Evropě padaly na Slovensku v minulých dnech teplotní rekordy a vydatně sněžilo. Narozdíl od okolních zemí se ale opravdu vážné problémy s počasím zatím Slovensku vyhýbaly.

Slovensko zatím i ve srovnání s Českem zůstává opravdu kruté zimy ušetřené. Zatímco v Jizerských horách spadla teplota pod -30 stupňů Celsia, pod Tatrami v Popradu to bylo v uvozovkách jen -21 stupňů.

Stejně jako u nás řeší i slovenští železničáři problémy s nefunkčními výhybkami a kolejnicemi popraskanými kvůli mrazu. Bratislavská univerzitní nemocnice ale do včerejška nehlásila žádný výrazný počet pacientů přijatých v souvislosti s extrémními mrazy.

Díky vydatnému sněžení už funguje většina lyžařských středisek v Nízkých i Vysokých Tatrách nebo na Velké i Malé Fatře.

Marie Woodhamsová, Vojtěch Berger, Jan Prokeš, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme