Soud nařídil propuštění Juliana Assange na kauci

Julian Assange může opustit vazbu na kauci, rozhodl londýnský soud. Jeho předchozí žádost odmítli. Spoluzakladatel serveru WikiLeaks ale z vězení ještě nevyšel. Musí počkat 48 hodin, během kterých se může švédská žaloba odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julian Assange na snímku pořízeném přes sklo policejního auta, které ho převáželo k londýnskému soudu.

Julian Assange na snímku pořízeném přes sklo policejního auta, které ho převáželo k londýnskému soudu. | Foto: AFP

Kauci soud stanovil na 200 tisíc liber. To je hrozná spousta peněz, které se musejí zaplatit hotově tady, u soudu, řekl Assangeův právník. Škoda, že se na to nedá použít Mastercard nebo Visa, uvedl v narážce na firmy, které odmítly zprostředkovávat příspěvky Wikileaks.

Londýnský soud rozhodl také o tom, že Assange, kterého ve Švédsku obviňují ze sexuálních deliktů, musí nechat pas na policii. Má zákaz v noci vycházet z domu a bude muset nosit elektronický náramek.

Assange švédská obvinění odmítl, podle něj je to politicky motivovaná reakce na aktivity WikiLeaks. Server zveřejnil řadu důvěrných materiálů, zatím naposledy americké diplomatické depeše.

Zakladatel Wikileaks je bez ohledu na to, co zažívá, rozhodnutý ve své činnosti pokračovat, jeho přesvědčení se prý nezměnilo.

Jitka Malá, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme