Soud osvobodil novináře, který zveřejnil seznam Řeků s konty ve Švýcarsku

Aténský soud osvobodil investigativního novináře Kostase Vaxevanise, který zveřejnil seznam Řeků s konty ve Švýcarsku. Hrozil mu trest až dvou let vězení. Podle soudu ale zákon o ochraně osobních údajů neporušil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfredaktor časopisu Hot Doc Kostas Vaxevanis stojí před soudem za zveřejnění 2000 lidí, kteří mají konta ve švýcarských bankách

Šéfredaktor časopisu Hot Doc Kostas Vaxevanis stojí před soudem za zveřejnění 2000 lidí, kteří mají konta ve švýcarských bankách | Zdroj: Reuters

Po 12 hodinách líčení byl Vaxevanis označen za nevinného. Sám novinář přitom čekal, že odsouzen bude. Přesto trvá na tom, že konal správně a zveřejnění seznamu bylo ve veřejném zájmu.

„Neudělal jsem nic víc, než jen to, co je každý novinář povinen udělat. Pokud se má někdo zodpovídat před zákonem, pak jsou to ministři, kteří seznam skrývají, tvrdí, že ho ztratili nebo že neexistuje. Já jsem novinář a tohle je moje práce,“ bránil se Kostas Vaxevanis.

Už dříve poukázal na to, že se řecká justice namísto boje proti zločinům a neplatičům daní zabývá jím, který na problém upozornil. Řekl dokonce, že by politici měli být stíháni za to, že se snažili jména držet v tajnosti.

Novinář také kritizoval poslední tři vlády, které nepodnikly žádné kroky k tomu, aby vyšetřily, zda majitelé tučných kont nabyli své peníze legálně a také je řádně zdanili.

Pod nátlakem událostí a dnešního soudu poslal ekonomický prokurátor soudní spis do parlamentu. Ten má rozhodnout, jestli bude zkoumat míru zodpovědnosti dvou bývalých ministrů financí, kteří seznam měli v rukou, ale nepředali ho justici.

Vaxevanisův seznam zahrnuje 2059 lidí, kteří posílali své peníze na konta ve Švýcarsku. Jde především o významné řecké podnikatele, právníky, lékaře, umělce, rejdaře, novináře, ale také o třicítku politiků včetně předsedy řeckého parlamentu. Existuje podezření, že značná část peněz nebyla řádně zdaněna.

Seznam jmen předala už před dvěma lety tehdejší francouzská ministryně financí Christine Lagardeová svému řeckému protějšku Papakonstantinovi, ten však seznam nijak nevyužil. Údaje zřejmě odcizil jeden z bývalých zaměstnanců banky HSBC.

Mirko Kašpar, Soňa Dorňáková Stamu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme