Soud v Haagu zahájil vyšetřování Kaddáfího a jeho synů

Prokurátor Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu Luis Moreno-Ocampo zahájil vyšetřování trestných činů spáchaných proti civilistům v Libyi. Zatím jeho úřad identifikoval několik podezřelých, kteří měli moc nad bezpečnostními jednotkami, které střílely do lidí. Jsou mezi nimi Muammar Kaddáfí a jeho nejbližší spolupracovníci, včetně jeho synů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žalobce Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu Luis Moreno-Ocampo

Žalobce Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu Luis Moreno-Ocampo | Zdroj: ČTK

Právě Kaddáfího synové měli mít podle prokurátora faktickou moc velet vojákům. K odpovědnosti ale prokurátor požene i ty, kteří veleli jednotkám a nezastavili je v páchání zločinů nebo je nepotrestali.

Obvinění tak mohou být například ministr zahraničí, šéf vojenské výzvědné služby nebo velitel Kaddáfího ochranky. Jména ani počet podezřelých prokurátor Ocampo neuvedl.

Vyšetřování Mezinárodního trestního tribunálu bude nestranné a proto se bude týkat i jednání ozbrojených skupin, patřících k opozici. "V Libyi nezavládne beztrestnost", slíbil prokurátor haagského tribunálu.

Pokud vyšetřování zjistí, že se podezřelí dopustili zločinů proti lidskosti, mohou stanout před mezinárodním soudem. Luis Moreno-Ocampo zatím sbírá důkazy. O vydání zatykače na konkrétní podezřelé by mohl požádat soudce do několika měsíců.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme