Soud v Moskvě rozhodne o dalším trestu pro Chodorkovského

V Moskvě by dnes měl soud začít ohlašovat verdikt v dalším procesu s vězněným finančníkem Michajlem Chodorkovským. Podle analytiků výsledek procesu naznačí, jakým směrem se Rusko vydá v příštích letech a zda se prezident Medvěděv odhodlá zvrátit osud kdysi nejbohatšího muže Ruska, jehož uvěznění patří k nejspornějším rozhodnutím vlády Vladimira Putina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michail Chodorkovskij

Michail Chodorkovskij | Foto: khodorkovsky center

Bývalý šéf ropné společnosti Jukos, který si odsluhuje už jeden trest, čelí společně se svým obchodním partnerem Platonem Lebeděvem dalším obviněním – tentokrát ze zpronevěry a praní špinavých peněz. Oba muži je odmítají.

Právní zástupce Michajla Chodorkovského Jurij Šmidt je přesvědčen o tom, že verdikt padne podle příkazů z nejvyšších míst. Advokát v rozhovoru pro Český rozhlas označil obvinění za vykonstruovaná a politicky motivovaná.

Za Chodorkovského osvobození se v posledních dnech přimluvila řada ruských vědců a umělců. „Za osvobození Michajla Chodorkovského vystupuju už od počátku prvního procesu, důvod jeho uvěznění je podle mne naprosto smyšlený,“ říká padesátiletá lékařka Olga Mazurovová, která společně s několika sty dalšími lidmi přišla do centra Moskvy demonstrovat na podporu obou souzených mužů.

Putin u moci, Chodorkovskij za mřížemi, tvrdí Kasparov

Stejně jako řada dalších ani Olga nevěří, že v procesu, který se vleče rok a půl, padne osvobozující verdikt. Soudní stíhání stoupenci vězněného podnikatele, kdysi nejbohatšího muže Ruska, mnozí považují za pomstu premiéra, někdejšího prezidenta Vladimira Putina za to, že bývalý ropný magnát financoval ruskou opozici.

„Dokud bude Putin u moci, Chodorkovský bude sedět za mřížemi,“ soudí Garry Kasparov, šachový velmistr a známý kritik ruského premiéra.

Ponurého scénáře se obává třiatřicetiletý právník Amir Chajrulin: „Chodorkovský věřil, že v Rusku může fungovat nezávislé soudnictví a zmýlil se. Věřil, že může existovat politická konkurence a svobodné volby a také se mýlil,“ domnívá se.

„Spletl se i v tom, když si myslel, že podnikat se dá v souladu se zákonem a ne podle kriminálních praktik, kterými se řídí naše vláda,“ dodává Amir. Společně se stovkami dalších podepsal apel k prezidentu Medvěděvovi, který jako jediný může podle mnohých proces zvrátit. Málokdo si však myslí, že tak učiní.

Jasný verdikt může padnout až za několik dnů či týdnů, poté, co soudce přečte všechny dokumenty, které jsou součástí rozsudku.

Lenka Kabrhelová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme