Stávka pilotů německé Lufthansy začala, společnost zruší skoro čtyři tisíce spojů

Piloti německé Lufthansy zahájili stávku, která potrvá až do páteční půlnoci. Společnost musela zrušit na 3 800 letů, včetně spojů mezi Prahou a letišti v Kolíně nad Rýnem a Frankfurtu nad Mohanem. Jde o jednu z největších stávek v historii společnosti. Postihne více než 400 tisíc cestujících a Lufthansa kvůli ní přijde podle odhadů zhruba o 60 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německé aerolinky Lufthansa ruší kvůli plánované stávce první lety

Německé aerolinky Lufthansa ruší kvůli plánované stávce první lety | Zdroj: Reuters

Cestující najdou na internetu seznam zrušených letů. Společnost zřídila také horkou telefonní linku, kam se lidé mohou obrátit pro informace.

Některé vnitroněmecké lety budou nahrazeny železničními nebo autobusovými spoji. Letenku je ale třeba předtím vyměnit na internetu nebo na odbavovacích přepážkách.

Cestující, kteří kvůli stávce uvíznou na letišti, mají nárok na jídlo a pití a společnost jim musí zajistit občerstvení. Většinou obdrží poukázky do letištních restaurací. Pokud dojde k přeložení letu na jiný den, Lufthansa se musí postarat i o nocleh.

Lufthansa se připravuje na jednu z největších stávek, ruší už první lety

Číst článek

Piloti společnosti Lufthansa a dceřiných nízkonákladových aerolinií Germanwings požadují navýšení platu o 10 % v příštích dvou letech. Piloti Lufthansy přitom patří k těm nejlépe placeným.

Jádrem sporu je ale především to, aby mladší piloti měli stejné podmínky pro předčasný odchod do důchodu. Lufthansa chtěla posunout hranici z 55 na 60 let.

Rozsah se v Německu setkává se značkou kritikou. Stávka navíc přichází v době, kdy ve čtvrtek začínají v několika spolkových zemích velikonoční prázdniny.

Vedení Lufthansy se do poslední chvíle snažilo stávku odvrátit. V krátké době je to už druhý protest, který německého dopravce zasáhne. Minulý čtvrtek přerušili na 11 hodin práci zaměstnanci pozemního personálu.

Robert Mikoláš, Klára Stejskalová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme