Střední Evropu sužují přívaly sněhu, doprava kolabuje

Sněžení kromě Česka komplikuje dopravu i v dalších zemích střední Evropy. Zablokovalo například stovky kamionů na západě Maďarska. Velké dopravní problémy mají i ve Slovinsku a Rakousku a bojují s nimi i na Slovensku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolony na dálnici ve Slovinsku

Kolony na dálnici ve Slovinsku | Zdroj: Reuters

Na Slovensku se dnes kromě sněhu samotného potýkají i s dopravními komplikacemi kvůli kamionům.

Nákladní vozy zůstaly stát poté, co Maďarsko uzavřelo hraniční přechod Rajka. Na Slovenském území už je nebylo kde odstavit. Slovensko kvůli tomu následně zakázalo vjezd tranzitní dopravě z Česka a Polska.

Ještě před tím vytrvalé sněžení v Itálii a Slovinsku zablokovalo stovky kamionů v příhraniční oblasti západního Maďarska. Jen v župě Zala zůstalo dnes uvězněno téměř 800 kamionů mířících do Slovinska, které v pondělí uzavřelo hranice pro vozidla nad 7,5 tuny. Dokonce tam nesměly ani vozy se slovinskou poznávací značkou.

Dnes dopoledne byly uvolněny hraniční přechody z Rakouska do Slovinska i do Itálie. Kamiony nad 7,5 tuny se rozjely do Itálie na brennerské dálnici A13, pokračovat v cestě mohli i řidiči většiny ze 300 nákladních aut, kteří strávili noc v oblasti bývalé celnice Spielfeld-Sentilj u slovinské hranice. Zatím ale smějí jet dál jen vozy mířící přímo do Slovinska.

V Rakousku působilo počasí problémy nejen na silnicích. Silné sněžení zasáhlo do provozu vídeňského letiště Schwechat. Podle agentury APA byly zrušeny tři dopolední lety, další mají kvůli odklízení sněhu a námrazy zpoždění. V jižním Rakousku také kvůli sněhu vykolejil osobní vlak.

Vojtěch Berger, Vojtěch Kouřímský, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme