Světoví státníci litují úmrtí Václava Havla

Hold zesnulému Václavu Havlovi vzdávají osobnosti z celého světa. Evropská unie uctí památku Václava Havla minutou ticha. Polské předsednictví rozhodlo, že takto zahájí všechna pondělní jednání v Evropské radě. podle bývalého polského disidenta a později prezidenta Lecha Walesy by si jeho český protějšek zasloužil za boj s komunistickou diktaturou Nobelovu cenu míru. Tu Havel narozdíl od Walesy navzdory opakovaným nominacím nezískal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel převzal Cenu Franze Kafky

Václav Havel převzal Cenu Franze Kafky | Foto: Tomáš Adamec

Na Václava Havla vzpomínají špičky Evropské unie jako na skutečného Evropana. Jméno Václava Havla bude navždy spojené se znovusjednocením Evropy, napsal ve své kondolenci k úmrtí bývalého českého prezidenta předseda Evropské komise José Barroso. Podle předsedy Europarlamentu Jerzyho Buzka bude Václav Havel chybět nejen Čechů a Slovákům, ale celé Evropě, pro jejíž jednotu udělal mnoho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Vojtěcha Bergera o vztahu Slováků k Václavu Havlovi

ČTĚTE TAKÉ: Zármutek nad smrtí Václava Havla projevil i prezident Obama

„Byl to opravdu odvážný muž. Skutečný státník. Hrdina naší doby,“ uvedl ve vzpomínce na československého a českého prezidenta Jerzy Buzek. Připomněl jeho projev ke 20.výročí společenských změn ve Střední a Východní Evropě, který Václav Havel přednesl v Evropském parlamentu.

„Cítím-li se být Evropanem, neznamená to přece, že přestávám být Čechem. Je tomu právě naopak. Jakožto Čech, jsem i Evropanem,“ uvedl tehdy Havel, kterému tehdy europoslanci tleskali vestoje.

Za opravdového Evropana a celoživotního obránce demokracie a lidských práv označil českého exprezidenta předseda Evropské komise Barroso. Jeho myšlenky a osobní příklad podle něj budou živé i pro mnoho dalších generací.

Slováci měli k Havlovi rozporuplný vztah

Slovenská premiérka Iveta Radičová se s Václavem Havlem setkala v politice už během sametové revoluce. Tehdy působila jako mluvčí Veřejnosti proti násilí, což byla slovenská obdoba Občanského fóra. Naposledy se potkali před týdnem.

„Pan Havel se nejen jako spisovatel, ale hlavně jako politik výrazným způsobem podepsal pod podobu našeho světa. Byl to obrovský bojovník za občanská a lidská práva. Člověk, který měl obrovské lidské srdce, člověk, který rozděloval. Měl svoje velké příznivce i obrovské odpůrce. Měla jsem tu čest řadit se k přátelům Václava Havla a dělám to s hrdostí i dnes,“ uvedla Iveta Radičová, kterou Havel podpořil v její prezidentské kandidatuře před volbami v roce 2009.

ČTĚTE TAKÉ: Václav Havel byl skutečným Evropanem

Často jiné názory než Václav Havel měl křesťanskodemokratický politik a bývalý předseda slovenské vlády v době federace Ján Čarnogurský:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Hošek shrnuje zahraniční reakce na smrt Václava Havla

„Je třeba říci, že slovenské otázce příliš nerozuměl. Jeho postoj v té takzvané pomlčkové válce, to značilo také to, že se v politické politice neuměl natolik orientovat a působit jako v nepolitické politice.“

I proto vnímali někteří Slováci Václava Havla kontroverzně. Mezi nejčastější výtky patřilo to, že zastavil zbrojařskou výrobu na západním Slovensku, i když za to ve skutečnosti nemohl ani tak Havel, jako spíš mezinárodní okolnosti a rozpad Varšavské smlouvy.

Dávné spory jsou ale zapomenuté a v den Havlova úmrtí se o nich rozhodně nemluví. Do Česka kondoloval i někdejší veliký Havlův odpůrce, slovenský expremiér Vladimír Mečiar.

Polská inteligence Havla milovala

Na prezidentském paláci ve Varšavě spustí vlajky na půl žerdi. Oznámil to polský prezident Bronislaw Komorowski, podle kterého je smrt Václava Havla velkou ztrátou. Vlajky na půl žerdi budou spuštěny i před polskou ambasádou v Praze a polským konzulátem v Ostravě.

„Bude velmi chybět Čechům, ale také nám Polákům,“ komentuje úmrtí Václav Havla bývalý polský prezident Alexandr Kwasniewski. Přiznává, že mezi Havlem a Poláky panovala platonická láska.

Na začátku devadesátých let bylo v zemi dokonce populární heslo Havel na Wawel, což je královský hrad v Krakově.

ČTĚTE TAKÉ: Poláci Čechům prezidenta záviděli, říká novinář Adam Michnik

„Havel zejména v prostředí polské inteligence plnil jakousi roli lídra, který Polsku chyběl. Lech Walensa byl totiž úplně jiný. To byl dělník, který dokázal ovládat davy a uměl bouchnout do stolu. Naopak Václav Havel potvrdil, že ničit totalitní režim se dá i pokorou a klidem,“ řekl Českému rozhlasu Alexandr Kwasniewski a dodal:

„Havel měl rád Polsko a polská inteligence milovala Havla. On byl totiž neobyčejně skromný, nikdy nezvýšil hlas, mluvil velmi pomalu, ale moudře. Byl tolerantní k jiným názorům a vždy si je poslechl. Bylo udivující, že v jeho drobné postavě bylo tolik síly, která dokázala bojovat například za lidská práva. Proto jsem si ho velmi vážil.“

„Rád jsem s ním debatoval, protože velmi rychle nacházel řešení nejrůznějších problémů. A dokázal je teoreticky aplikovat. Málokdy se potká takový člověk. Velmi jsem si ho vážil a obdivoval jsem ho. Dnes cítím kvůli jeho úmrtí velkou ztrátu“, uvedl pro Český rozhlas bývalý polský prezident Lech Walesa.

V. Havel a A. Kwaśniewski | Foto: Martin Dorazín

A jak si on vysvětluje fakt, že Poláci měli Václav Havla tak rádi. „Možná kvůli tomu, že nás spojil společný boj proti komunistickému režimu. Měli jsme podobné sny, chtěli jsme to samé a také se nám podařilo zvítězit. Havel nám Polákům fandil, proto je i pro nás jeho smrt velmi bolestná“, dodal Lech Walesa.

Průkopník znovusjednocení Evropy

Podle rakouského prezidenta Heinze Fischera skončila Havlovou smrtí ‚životní cesta velkého Evropana, spisovatele a humanisty, který vždy bral ohled na svědomí.‘

Německá kancléřka Merkelová označila Havla za průkopníka znovusjednocení osvobozené Evropy. Podobně se o Havlovi vyjádřil lídr německé diplomacie Guido Westerwelle nebo švédský ministr zahraničí Carl Bildt, podle něhož byl pražský rodák jedním z největších Evropanů naší doby.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel Václav Havel

Podle předsedy Spolkového sněmu Lammerta ztrácejí nejen Němci, ale všichni Evropané státníka mezinárodního formátu. Prezident Wulff označil Václava Havla za vzor pro mnohé, kteří touží po sebeurčení a spravedlnosti.

Na úmrtí Václava Havla reaguje dokonce i exkancléř Helmut Kohl, jehož zdravotní stav je už delší dobu velmi špatný a který se na veřejnosti prakticky neobjevuje. Kohl agentuře DPA řekl, že ‚Havel byl velký muž, bez něhož by svoboda naší části světa nebyla vůbec možná‘.

Česko-německé vztahy byly v době nástupu Václava Havla do prezidentského úřadu hluboce poznamenány minulostí. Této kapitoly si německá média všímají, připomínají, že se Václav Havel omluvil sudetským Němcům za vysídlení, i když se za to na jeho hlavu snesla v Česku kritika.

Přehrát

00:00 / 00:00

O německých reakcích na úmrtí Václava Havla mluvila na Radiožurnálu berlínská zpravodajka Klára Stejskalová

V Německu se také připomíná, že Havel na počátku 90. let podepsal s německým prezidentem smlouvu o přátelství a dobrém sousedství.

Zarmoucená Francie

Velký smutek vzbudilo úmrtí bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla ve Francii. Možná i proto, že právě Francie výrazně pomohla k zahájení sametové revoluce a podpořila legitimitu disidentů.

Jako první reagoval na úmrtí Václava Havla Jack Lang, bývalý ministr kultury za vlády Francoise Mitteranda, který se spolu se svým prezidentem zúčastnil legendárního setkání s disidenty v čele s Václavem Havlem na francouzském velvyslanectví v Praze, ještě před pádem komunistického režimu:

„Cítím nesmírný smutek Václav Havel má spolu s Nelsonem Mandelou nepochybně své místo v Panteonu největších osobností současného světa.“

Některé deníky v čele s pravicovým Le Figaro znovu publikovaly rozsáhlé rozhovory, které jim v minulých letech prezident Havel poskytl. Právě Francie byla jednou z prvních zemí, kam Václav Havel zamířil coby nově zvolený prezident na svou zahraniční cestu.

„My mluvíme o tom, jakou roli hrají individuality. A není větší individuality než Václava Havla, který svojí postavou ukázal, co jeden člověk může udělat,“ uvedla v České televizi někdejší americká ministryně zahraničí Madelaine Albrightová.

Pavel Novák, Jiří Hošek, Jan Šmíd, Klára Stejskalová, Petr Vavrouška, Vojtěch Berger, Jan Prokeš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme