Tadič se pokloní obětem srbsko-chorvatského konfliktu

Srbský prezident Boris Tadić přijel do chorvatského Vukovaru, který za války srbské a jugoslávské síly téměř srovnaly se zemí. Tadić se jako první srbský prezident poklonil obětem tohoto krvavého konfliktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský prezident Boris Tadić přijel do Vukovaru

Srbský prezident Boris Tadić přijel do Vukovaru | Zdroj: ČTK

Do Vukovaru připlul srbský prezident Boris Tadić novým trajektem Holubice. Loď s tímto mírovým názvem darovala nizozemská vláda. Holubice tak symbolicky i prakticky spojila srbský a chorvatský břeh Dunaje.

Chorvatský prezident Ivo Josipović řekl, že Tadičova návštěva Vukovaru je počátkem nové kapitoly ve vztazích mezi oběma zeměmi. Srbský prezident uctí památku obětí v Očaře. Srbské jednotky tam v listopadu 1991 postřílely více než 200 chorvatských zajatců.

Potom odjede do Paulina Dvora, kde chorvatská armáda zabila 18 srbských vesničanů a jednoho Maďara. S premiérkou Jadrankou Kosorovou bude Tadić jednat o spolupráci při hledání hromadných hrobů, skrývajících ostatky oběti války a předá jí srbskou dokumentaci.

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme