Těžkooděnci rozehnali tisíce demonstrantů v centru Kyjeva, zbylé obklíčili

Ukrajinská policie tvrdě rozehnala demonstranty na náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva. Příslušníci zvláštních sil vzali útokem barikády a stanové městečko. Uprostřed zůstávají v obklíčení asi dva tisíce demonstrantů. Zřejmě tak nastal zlomový okamžik posledních dvou týdnů ukrajinské revolty proti rozhodnutí země nepodepsat asociační dohodu s Evropskou unií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranty na náměstí Nezávislosti blokují policisté

Demonstranty na náměstí Nezávislosti blokují policisté | Zdroj: Reuters

Policistů je zřejmě několik tisíc, z jedné strany blokují příchod na náměstí Nezávislosti, kde pokračují politická vystoupení. Lidé na tribuně vyzývají Kyjevany, aby přijeli do centra. Tam se chystají i lidé z dalších měst. Dopravní policisté se snaží vjezd do centra zablokovat a odklonit.

Před budovou kyjevského magistrátu stojí tři autobusy policistů, blokují vchod do budovy, uvnitř je několik set lidí, před radnicí pak několik tisíc a další přicházejí.

„Situace je tady jako na bojišti, mění se doslova každou minutu. Asi 200 metrů odsud stály policejní kordony těžkooděnců a bránily vstupu a přístupu na náměstí Nezávislosti. Najednou se policisté sebrali, nasedli do autobusů a odjeli, což shromáždění lidé přijali s obrovským jásotem. Okamžitě na místě začali stavět barikádu. Na jedné straně barikádu zlikvidovali a na druhé straně vyrůstají nové," informuje přímo z centra dění zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noční policejní zásah proti demonstrantům zaznamenal v reportáži zvláštní zpravodaj v Kyjevě ČRo Martin Dorazín

„Teď je náměstí Nezávislosti z této strany volně přístupné. Nikdo neví, proč se tak policie chová, jaké má rozkazy, proč blokuje náměstí jen z jedné strany, a to velmi urputně, zatímco na druhé straně vyklízí pozice. Musíme si počkat na rozuzlení celé situace, která se už táhne od jedné hodiny ranní, kdy celá policejní akce začala,“ dodává zpravodaj.

O půlnoci nejdříve několik stovek policistů naběhlo k barikádě u náměstí. Poté se přetlačovali s demonstranty o železné bariéry a snažili se je z jejich okolí vytlačit.

Nakonec se těžkooděncům podařilo během několika minut skrze bariéry proniknout do stanového městečka uprostřed náměstí, lidé se začali rozebíhat a křičeli.

Demonstranti zůstávají na náměstí Nezávislosti už několik hodin v obklopení policistů | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Policisté neustále vyzývali z amplionů tisíce demonstrantů, aby nekladli odpor a náměstí Nezávislosti opustili ve svém vlastním zájmu.

Ti to ale odmítali, a policie tak začala zatýkat a odvedla zadržené do připravených policejních antonů. Podle posledních zpráv jde o desítky lidí, číslo však zřejmě poroste.

Jelikož se vzpouzeli, museli je těžkooděnci nést za ruce a nohy. Policisté se mezitím rozdělili do několika skupin po celém náměstí a v akci pokračovali. Podle svědků zatím proti protestujícím nepoužívali obušky ani slzný plyn, vytlačit se je prý snaží pomocí štítů.

Demonstranti v centru Kyjeva se nevzdávají | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Pracovníci městských služeb také začali likvidovat barikády v okolních ulicích a stanové městečko, které už je téměř vyklizené, stejně jako další v okolních ulicích.

Před pódiem se shromáždily asi dva tisíce posledních demonstrantů obklíčených kordony zvláštních sil ze všech stran. Zpívají náboženské písně a žádají Kyjevany, aby jim přišli na pomoc.

Nepokoje na Ukrajině vyvolalo rozhodnutí ukrajinské vlády v čele s prezidentem Viktorem Janukovičem odstoupit od připravované asociační dohody s Evropskou unií. Důvodem jsou blízké vztahy s Ruskem. To se ale nelíbí opozici, která by se raději než Moskvě přiblížila Západu a vstoupila do Evropské unie. Proto požaduje odstoupení jak hlavy státu, tak celého vládního kabinetu.

Dům odborů, kde je štáb opozice, se policii zatím nepodařilo obsadit, protože tam protestující staví další barikády. Bezpečnostní síly jsou nastoupené kolem, povel k zásahu zatím nepadl.

Několik demonstrantů bylo při policejním zásahu zraněno. Zvláštní zpravodaj ČRo viděl například krvácivá zranění hlavy. Lidé z tribuny proto volají mediky. Počet zraněných ale zatím není znám.

O dialog s vedením Ukrajiny i opozicí se snaží přímo na Ukrajině šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová i vyslankyně Spojených států. Zástupci obou ukrajinských politických táborů se měli dnes sejít u kulatého stolu, schůzka je ale po nočním zákroku velmi nejistá.

Ashtonová vyjádřila přímo zděšení, že právě v době její návštěvy, kdy se obě strany snaží usmířit, sáhl prezident Janukovič po tomto krajním opatření.

Martin Dorazín, Michaela Vydrová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme