Tisíce Řeků demonstrovaly proti dalšímu utahování opasků

Řekové se připravují na nové kolo tvrdých úsporných opatření. Schodek rozpočtu těžce zadlužené země je vyšší, než se čekalo. Vládě tak zřejmě nezbude nic jiného, než přistoupit k dalšímu utahování opasků. Socialistický kabinet teď zvítězil v regionálních volbách, jenže většina voličů k hlasování vůbec nepřišla. A i v ulicích dávají občané čím dál častěji najevo, že si nové škrty nechtějí nechat líbit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekové protestují proti dalším úsporným krokům

Řekové protestují proti dalším úsporným krokům | Zdroj: ČTK

Náměstí Syntagma v centru Athén zaplavily tisíce praporů se srpem a kladivem. Proti škrtům tady protestují příznivci komunistů. O vinících řeckých problémů mají jasno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodaje ČRo Ondřeje Housky z demonstrace v Aténách

Na transparentech stojí hesla jako Konec kapitalismu nebo Stop plutokratům. Mezi ty podle komunistů patří hlavně Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Zástupci těchto institucí jsou právě teď v Athénách, kde s vládou jednají o dalším postupu při mezinárodní záchraně Řecka. Kvůli děravým státním financím je skoro jisté, že kabinet bude znovu škrtat. Podle demonstrantů jde jen o diktát mezinárodních finančníků.

‚Jedinou nadějí komunismus‘

Demonstrace ani trochu nepřipomíná komunistické akce, které známe u nás. Jsou tu tisíce lidí, 80 a víc let je jen velmi malé menšině z nich. Třeba 19letý Christos je stejně jako ostatní plný ideálů.

„Věříme, že jediné, co můžeme dělat, je bojovat za naši budoucnost. Musíme bojovat za nás, za naše děti i za naše rodiče. Tohle je naše země, a to jediné, co ji může dostat z problémů, je komunismus.“

Christos si nic nedělá z pochybovačů, kteří nad komunismem mávají rukou. Lidi, jako je on, totiž země potřebuje, i když si to možná ještě všichni Řekové neuvědomují.

Christose a jemu podobné by určitě bylo snadné odbýt jako naivní blouznivce. Jenomže komunistická strana si v místních volbách jako jediná ze všech politických sil oproti loňskému parlamentnímu hlasování polepšila.

A vysoká volební neúčast řeckým politikům jasně ukázala, že počáteční podpora pro reformy pomalu, ale jistě vyprchává. I přes vítězství socialistů v místních a regionálních volbách je evidentní, že čím dál víc Řeků si už další úsporná opatření nechce nechat líbit.

Ondřej Houska, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme