Topit elektřinou je v Bulharsku populární. Účet pak ale může být vyšší než plat nebo penze

Společnost ČEZ se snaží vyřešit své potíže v Bulharsku, kde dostala několik týdnů na to, aby odpověděla na výtky regulačního úřadu - nebo přijde o licenci. A musí odrážet i protesty bulharských klientů, kteří si stěžují na údajné neúnosné zdražování elektřiny. Ve městě Varna na východě země však distribuuje proud další česká společnost, Energo Pro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektroměr na domě

elektroměr na domě | Foto: Comstock Images

Zdejší Češi mají k zavedené praxi také výhrady. Vadí jim například, že nemohou kontrolovat odečty elektroměrů. Potvrzují to při rozhovoru v sídle Společnosti bulharsko-českého a slovenského přátelství ve Varně.

Přímo v klubu běží elektrický přímotop. Předsedou společnosti je Konstantin Trošev. I on má prý vysoký účet za elektřinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek v bulharské Varně zjišťoval, jak jsou s odběrem elektřiny spokojeni zákazníci české firmy Energo Pro

„Já mám dojem, že každý má. Já ho zatím můžu splácet a nedělá mi to starosti. Ale spousta lidí dostane účet, který převyšuje jeho příjem nebo jeho vlastní penzi. To se týká občanů z celého státu,“ říká.

Petr Petrov platí elektřinu také bez potíží. „Máme normální účet za elektřinu, tento měsíc. Jsme doma jen dva, jsme pořád v práci, takže topíme jen večer. Tak kvůli tomu asi.“

Topení elektřinou je podle Troševa v zemi běžné. „V Bulharsku je to jeden z nejpopulárnějších způsobů. Dálkové topení má málo rodin a každý se snaží nějakým způsobem byt vytápět. Buď má kamna nebo krb, a nebo je to elektřina,“ vysvětluje.

Odečet probíhá bez přítomnosti majitele

V odpovědi na otázku, co jim při odběru elektřiny od firmy Energo Pro vadí, se oba muži shodnou: způsob odečtu, který probíhá každý měsíc.

„Před rokem dala firma všechny elektroměry na svůj účet ven, takže jsou dostupné a oni neobtěžují majitele. A tím pádem to dělají podle svého, když se rozhodnou, že to budou odečítat,“ říká Trošev a dodává:

„Kontrolu mám nad elektroměrem. Ale nad tím, co si technik při odečtu napíše do sešitu, ji nemám.“

Elektřina. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Petrov přitakává: „Absolutně nemám kontrolu. Já mohou kontrolovat pouze elektroměr a vidím, jakou spotřebu mám,“ říká, nicméně doplňuje:

„Ale potom zase, když dostanu účet, tak je to tam napsané, nové a staré záznamy, takže si to můžu potom zkontrolovat, když účet dostanu.“

Celorepublikové protesty kvůli elektřině nakonec vyvrcholila pádem vlády. Podle Konstantina Troševa ale její konec nepřišel jen kvůli proudu:

„Vláda nepadla jen kvůli proudu. Vláda padla, protože jsou požadavky, aby kontrolovala všechny monopolisty ve státě. Najednou se k tomu přidali lidé, kteří chtějí nejen snížit účty, ale vůbec měnit celý systém života,“ tvrdí Trošev.

Kateřina Kozmová, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme