Turecko se bude podílet na zásahu NATO, který dosud blokovalo

Turecko je ochotné zapojit se pod dohledem NATO do mezinárodní operace v Libyi. Poskytne až pět námořních lodí a jednu ponorku, které mají dohlížet na zbrojní embargo uvalené na Kaddáfího režim. Právě Turecko dosud blokovalo rozhodnutí NATO o zapojení se do protilibyjského zásahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho turecký protějšek Abdullah Gul se shodli na větší spolupráci v obchodní sféře.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho turecký protějšek Abdullah Gul se shodli na větší spolupráci v obchodní sféře. | Foto: AFP

Turecko souhlasilo podílet se na operaci jen s podmínkou, že všechny akce budou humanitárního nebo obranného charakteru. I nadále razí politiku, že by západ neměl v žádném případě zahájit v Libyi pozemní akci, a doufá v co nejbližší ukončení bojů.

Parlament má zítra potvrdit rozhodnutí vlády o poskytnutí námořních lodí a ponorky, které by měly ve Středozemním moři dohlížet na to, aby do Libye neproudily zbraně.

I když má turecká vládní strana v parlamentu většinu, ministr zahraničí Ahmet Davutoglu se sešel s představiteli opozičních stran, aby jim vládní rozhodnutí vysvětlil.

Turecký prezident Abdulah Gül mezitím opět vyzval libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, aby odstoupil a ukončil zabíjení civilistů.

Lucie Maňourová, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme