Úklid bratislavských ulic před hokejovým šampionátem vrcholí

Hokejové mistrovství světa na Slovensku se blíží a Bratislavané si svoje město poctivě uklízejí. Zadarmo a ve volném čase. Začalo to spontánně na facebooku před pár týdny. Skupinka nadšenců se rozhodla o víkendech pořádat úklidové srazy. Zametají ulice, natírají odpadkové koše, sázejí květiny. Teď už je skupinek několik a podpořil je i bratislavský magistrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Veselý byl první, kdo svolal dobrovolný úklid

Michal Veselý byl první, kdo svolal dobrovolný úklid | Foto: Vojtěch Berger

U smetáků se potkávají důchodci i děti. Všichni s jediným cílem - aby si Bratislava neuřízla ostudu u zahraničních fanoušků, kteří přijedou na hokej. Jak v Dopoledním Radiožurnálu přiblížil bratislavský zpravodaj ČRo Vojtěch Berger, není to sice žádná uklízecí spartakiáda, protože na poslední sraz přišlo jenom pár dobrovolníků, i tak je ale obdivuhodné, že řada obyvatel Bratislavy strávila slunečné březnové i dubnové víkendy s koštětem v ruce. Pro slávu města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úklid Bratislavy před hokejovým šampionátem přiblížil v reportáži Zblízka bratislavský zpravodaj ČRo Vojtěch Berger.

„Takové krásné nedělní odpoledne, je navařeno, rodina uspokojená, tak je třeba se vyvenčit,“ říká s úsměvem paní Ludmila.

Město jí připadá špinavé a nechce, aby to tak vnímali zahraniční návštěvníci. „ Vadilo by mi, kdyby si všichni o nás mysleli, že jsme takoví ‘špindírové‘. Pocházím z malého města a tam se každý snaží si před svým prahem uklidit,“ dodává paní Ludmila.

Skladba uklízečů je pestrá. Vedle lidí ve středním věku, jsou tu i děti. „Mně je jedenáct. Když vidím jaká je ta Bratislava znečištěná, tu špínu, tak nechci, aby z toho byl nějaký světový skandál, že si neumíme uklidit aspoň tu Bratislavu," říká jedenáctiletý Lukáš.

Uklízí i primátor

Za to, že místo paření počítačových her zametá bratislavské ulice, dostal od primátora lístky na zápas slovenské reprezentace. Mimochodem primátor chodí uklízet taky.

„Začali jsme před dvěma týdny. Vlastně před třemi týdny nás vyzvali dobrovolníci na facebooku, kteří řekli, že připravují akci s názvem Vyčistíme si své město. Nám se to moc líbilo a nabídli jsme jim pomoc – techniku a nějaké pomůcky. Oni řekli, že první týden zvládnou sami a ten další už jsme šli do toho společně,“ vysvětluje Radiožurnálu bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

„Nejdřív jsem sledoval, co se děje, jak se město na šampionát připravuje a viděl jsem, že se kromě nějakých slovních vyhlášení vlastně nic neděje, tak jsem si řekl, že zkusím to město nějak popohnat,“ říká Michal Veselý.

Amatérské nebo sympatické?

Názory na bratislavský spontánní úklid jsou různé. Někdo si myslí, že to je amatérské, potěmkinovské, anebo naopak sympatické a obdivuhodné.

Zajedno nejsou ani sami Bratislavané. Pro některé je dobrovolné uklízení nesmysl, pro jiné samozřejmost, jako třeba pro paní Weissovou, která přišla pomoct uklízet před bratislavské vlakové nádraží.

„Ale ve světě je úplně běžné, že se jednoduše dělá co je potřeba. Bez toho, aby se nějak extra museli lidé svolávat. Myslím si, že u nás to tímto začínáme. K něčemu je to mistrovství v hokeji i dobré, když tedy nemluvíme o samotném hokeji. Je to takříkajíc vedlejší produkt,“ řekla Radiožurnálu.

Vojtěch Berger, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme