Ukrajina se nesmí stát dějištěm velmocenských her, shodli se ministři V4

Země Visegrádské čtyřky, tedy Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko, jsou za zachování celistvosti Ukrajiny. Varují před tím, aby se Ukrajina stala předmětem velmocenských her jako za dob studené války. Ministři zahraničí V4 se na tom shodli na jednání v Budapešti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání v Budapěšti se kromě ministrů V4 účastnili i a šéfové diplomacií Bulharska, Rumunska a Řecka

Jednání v Budapěšti se kromě ministrů V4 účastnili i a šéfové diplomacií Bulharska, Rumunska a Řecka | Zdroj: ČTK

Ukrajina je pro země Visegrádské čtyřky důležitým teritoriem. Jak zaznělo na dnešním jednání, chce tam vyslat své ministry zahraničí.

„Náš zájem je, aby Ukrajina nebyla předmětem žádného geopolitického zápasu, ale aby z ní byla normální demokratická země, která má zdravé vztahy jak s Evropskou unií, tak s Ruskem. Žádná omezení v tomhle směru nebo tendence k rozdělování Ukrajiny tady nesmí uspět,“ uvedl český ministr Lubomír Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů zahraničí V4 sledoval v Budapešti spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

Všichni šéfové diplomacií V4 ve společném prohlášení zdůraznili, že nejde o postoje proti Rusku, ale že je třeba budovat „kapitál důvěry. Budování sfér vlivu nebo dělících čar by podle nich bylo cestou do minulosti.

Na ukrajinské politické síly ministři apelují, aby se chovaly nadále odpovědně a vytvořily vládu národní jednoty.

„Udržitelný a komplexní proces konsolidace musí rovněž zahrnovat ústavní reformy a přípravu svobodných a spravedlivých voleb, jakož i dodržování evropských demokratických hodnot, včetně práv národnostních, etnických a jazykových menšin," uvádí se dále v prohlášení.

Ukrajinská policie vydala zatykač na svrženého prezidenta Janukovyče

Číst článek

Ministři Visegrádu také vyzvali mezinárodní finanční instituce, aby poskytly politicky otřesené Ukrajině „mohutnou finanční pomoc“. Sami pak nabídli výpomoc této zemi po energetické stránce, a sice zpětnými dodávkami plynu.

Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme