Ukrajinci by měli usednout ke kulatému stolu, navrhuje německý prezident Gauck

Němečtí představitelé se intenzivně snaží přispět k uklidnění vyhrocené situace na Ukrajině. Do Kyjeva dnes zamířil šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier, kancléřka Angela Merkelová ještě ve středu telefonicky jednala s Vladimirem Putinem. Prezident Joachim Gauck zahraničním novinářům v Berlíně řekl, že vzorem pro jednání by mohl být kulatý stůl, jaký se osvědčil v roce 1989 v Polsku a NDR k nalezení cesty mezi vládou a opozicí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý prezident Joachim Gauck

Německý prezident Joachim Gauck | Zdroj: Reuters

„Člověk má chuť říct, vyzkoušejte tuto cestu,“ prohlásil Joachim Gauck.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německý prezident Joachim Gauck mluvil v Berlíně se zahraničními novináři, byla mezi nimi i zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Německo a další země unie by mohly poslat na Ukrajinu skupinu mediátorů, kteří by to pomohli zorganizovat. Podle Gaucka je to jedna z možností, jak situaci uklidnit. Německo se navíc roky snaží o konstruktivní dialog s Ruskem.

„Bylo by dobré, kdyby si všechny strany konfliktu uvědomily, co získají a co ztratí, když vsadily na kartu násilí,“ říká německý prezident, podle kterého nemůže být odpovědnost za násilí přičítána rovným dílem vládě a opozici.

„V každé zemi ti, kteří mají moc a zbraně - policie a armáda, jsou odpovědní za zajištění práv a bezpečnosti občanů,“ uvedl dále prezident Gauck na setkání se zahraničními novináři v Berlíně.

Náměstí nezávislosti v Kyjevě se opět změnilo v bojiště a umírají tam lidé | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Fotografie z Majdanu Joachimu Gauckovi připomněly situaci z roku 1989, v níž se sám jako východoněmecký aktivista nacházel.

„Stáli jsme na ulicích a ptali se, zda to všechno dobře skončí, jestli na nás vláda nepošle tanky. A takové otázky si kladli vlastně všichni lidé ve střední Evropě," vzpomenul prezident přelomové dny, kdy se před 25 lety postupně hroutily socialistické režimy. „Naštěstí vše skončilo bez použití zbraní a krveprolití,“ dodal.

Německý prezident působil do pádu NDR jako pastor a otevřený odpůrce socialistického režimu. Otázka svobody, boj za demokracii a právní stát patří k jeho celoživotním tématům.

'Evropa musí dát jasný signál, že dveře jsou otevřené'

I v případě Ukrajiny otevřeně podporuje síly, které bojují za demokracii a právní stát. Joachim Gauck připomněl, jak v minulosti zůstala některá demokratická hnutí, například Pražské jaro, v rámci zachování geopolitické rovnováhy bez reakce mezinárodního společenství.

„Teď potřebujeme evropskou odpověď na události na Ukrajině a především signál, že dveře do Evropy zůstávají nadále otevřené," zdůrazňuje německý prezident.

Zmínil také své loňské setkání s ukrajinským prezidentem Janukovyčem ve Vilniusu, kdy se ho ptal na jeho vizi o příští Ukrajině. Otázka zůstala bez odpovědi.

„Jsem názoru, že Evropa nabízí Ukrajině více modelů pro právní stát, hospodářský rozvoj a demokratický vývoj než Rusko. Mnoho pozorovatelů soudí, že v případě Ruska žádná jasná představa, kudy se bude ubírat, neexistuje," podotkl Joachim Gauck.

Nepokoje na Ukrajině | Foto: Český rozhlas

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme