Ukrajinské síly osvobodily doněcké předměstí Marjinka, oznámil Porošenko

Situace na východě Ukrajiny se opět vyhrotila. Prezident Petro Porošenko oznámil, že vládní síly plně osvobodily město Marjinka, které leží asi dvacet kilometrů od centra separatistů Doněcku. Zajaly přitom 12 povstalců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: ČTK

Středeční útok separatistů na Marjinku označuje ukrajinský tisk za nejvážnější porušení příměří za poslední půlrok a nejkrvavější incident od února, kdy byla v běloruském Minsku podepsána dohoda o klidu zbraní.

Podle zpráv zvláštní pozorovatelské mise OBSE je sice současná intenzita bojů menší než před dvěma dny, nicméně pozorovatelé v oblasti zaregistrovali za uplynulou noc 250 různých střel a explozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinské síly prý kontrolují doněcké předměstí Marjinka. O vývoji konfliktu informoval zpravodaj Martin Dorazín

Mezi více než desítkou zajatých povstalců v Marjince je podle ukrajinské strany jeden občan Ruské federace. Vedení takzvané Doněcké lidové republiky uvedlo, že jde o příslušníka jejich, tedy povstaleckých sil.

Prezident Petro Porošenko na tiskové konferenci, kterou uspořádal k prvnímu výročí ve funkci hlavy státu, řekl, že vidí momentální hrozbu v ruské invazi. Na Ukrajinu podle něj plyne nepřetržitý proud ruských vojsk a techniky, a obává se proto eskalace konfliktu.

Příšlušník ukrajinských ozbrojených sil v Marjince na předměstí Doněcku | Foto: ČTK

Ve svém projevu se prezident jen velmi málo zmiňoval o minských mírových dohodách. I podle toho lze soudit, že i ukrajinská strana se připravuje na velkou letní ofenzivu.

Porošenko také oznámil, že Ukrajinu zbaví politického vlivu oligarchů. Sám prý předá své čokoládovny investičnímu fondu Rothschildů, který je zřejmě bude prodávat. Co udělá s dalšími podniky, jako jsou pojišťovny či televizní stanice, které také vlastní, prezident neupřesnil.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme