Ukrajinští separatisté začali jednat o společném vytvoření státu Novorusko

Představitelé dvou ukrajinských separatistických oblastí, Doněcké a Luhanské, začali jednat o případném sjednocení. Uvádí to zdroje blízké separatistům. Nově vytvořený stát by se měl jmenovat Novorusko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruský aktivista v Doněcku

Proruský aktivista v Doněcku | Foto: Manu Brabo | Zdroj: ČTK

Snaha proruských separatistů o odpojení od Ukrajiny a pokusy o vytváření nových státních útvarů se u obyvatel nesetkávají s kladnou odezvou.

„Tohle všechno je uměle vytvořené. Projevuje se tu jistá geopolitická hra a ta je nám k ničemu. My chceme práci, klidný život, rodinu a děti,“ říká padesátiletý důlní inženýr z Doněcku.

Není to ojedinělý případ. Separatisté jsou však mnohem více vidět a vyvolávají pozornost médií.

Dnes dopoledne například vyhlásili zákaz vstupu na území Doněcké republiky prezidentovi Spojených států Baracku Obamovi, německé kancléře Angele Merkelové a šéfové diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonové. Jak by jim chtěli v případném vstupu zabránit, ale není jasné.

V neděli se v obou oblastech konalo referendum o nezávislosti. V Luhanské oblasti údajně hlasovalo pro samostatnost víc než 90 procent obyvatel, podobný výsledek hlásí i Doněck. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ale referenda označil za frašku. Nezákonná jsou také podle Západu.

Luhanská a Doněcká oblast | Foto: ČTK

Alexander Tolčinský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme