Úmrtí Václava Havla označují za ztrátu i ruští ochránci lidských práv

Kondolence proudí do České republiky i z Ruska. Tamní aktivisté a ochránci lidských práv označují úmrtí Václava Havla za velkou ztrátu. Předsedkyně moskevské Helsinské skupiny Ludmila Alexejevová ocenila morální kredit českého dramatika a politika, který podle ní přesahoval Evropu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Křižan, Petr  Žantovský, Václav Havel a Alexandr Vondra

Jiří Křižan, Petr Žantovský, Václav Havel a Alexandr Vondra | Foto: Vendula Uhlíková

„Václav Havel byl obdivuhodný člověk a ještě obdivuhodnější politik. Historie zná mnoho případů, kdy výtečné lidi příchod k moci změnil a ovlivnil jejich charakter. Václavu Havlovi se to nestalo,“ říká čtyřiaosmdesátiletá Ludmila Alexejevová, sovětská disidentka a zakladatelka moskevské Helsinské skupiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

S předsedkyní moskevské Helsinské skupiny Ludmilou Alexejevovou mluvila moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

„Václav Havel zůstal stejný jako dramatik, jako disident a politický vězeň, i v nejvyšší státní funkci. Patřil mezi výjimečné osobnosti, jejichž vnitřní podstata zůstává stejná i přes vnější podmínky, ať jsou ve vězení nebo na špičce moci. V Rusku byl takovým člověkem Andrej Sacharov, o kterém bohužel už dlouhá léta mluvíme v minulém čase. Je smutné, že tak teď musíme mluvit i o Václavu Havlovi,“ dodává Ludmila Alexejevová, která i dnes patří v Rusku k nejaktivnějším a nejvýraznějším obhájcům lidských práv a demokracie.

Jak připomíná, za sovětských dob pro ruské disidentské hnutí byly důležitou inspirací myšlenky pražského jara a zejména Václava Havla a Charty 77.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel Václav Havel

„Mnozí tady v Rusku jsme za Sovětského svazu věřili v úspěch socialismu s lidskou tváří. Doufali jsme, že změny ve vaší malé zemi mohou nakonec vést k tomu samému i v Sovětském svazu. Nepovedlo se. Trápili jsme se tím možná ještě víc než vy, protože jsme se zároveň styděli, že především naše země celonárodní hnutí za liberalizaci potlačila. Samotná Charta 77 mi jako člověku, který se zabýval obhajobou lidských práv, byla ještě bližší. A nejen to, Charta, to jsme v podstatě byli my sami, jen tehdy chartisté dokázali být mnohem důraznější a naléhavější, než jsme mohli být v Sovětském svazu my,“ dodává Ludmila Alexejevová a připomíná moskevské setkání s Václavem Havlem před pár lety.

Jeho pohled na současné dění v Rusku považuje za relevantní a důležitý vzhledem k tomu, jaké autoritě se těšil na mezinárodní scéně.

„Vše, co Václav Havel říkal o Rusku, bylo velmi důležité. Měl obrovskou morální autoritu nejen ve své vlasti, nejen v Evropě, ale po celém světě. Takoví lidé a takoví politici se nerodí v každé generaci a v každé zemi,“ dodává čtyřiaosmdesátiletá aktivistka a sovětská disidentka Ludmila Alexejevová.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme