Útoky na ambasády v Římě, policie podezírá anarchisty

Na velvyslanectvích Švýcarska a Chile v Římě vybuchly bomby. Další podezřelý balíček našla policie na ukrajinské ambasádě. Při explozích byli nejméně dva lidé zraněni, 53letému muži hrozí amputace levé ruky. Italský ministr zahraničí varuje, že ambasády cizích států v Římě jsou vážně ohroženy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Forenzní policie přichází na švýcarskou ambasádu

Forenzní policie přichází na švýcarskou ambasádu | Zdroj: ČTK

Italská policie prověřuje všechny ambasády ve městě, kde platí mimořádná bezpečnostní opatření. Na nohou je také švýcarská policie, protože na zastupitelství Evropské unie v Bernu dorazil podezřelý balíček. Budovu částečně vyklidili.

Vážně zraněný zaměstnanec švýcarského velvyslanectví byl převezen do nemocnice. Podle dostupných zpráv to byl právě on, kdo balíček s výbušninou v podobě velké žluté obálky, v jaké se obvykle předávají tiskové zprávy, otevřel. Nálož musela být silná, protože muž utrpěl velmi vážné zranění rukou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi mluví ve Zprávách o čtvrté o aktuální situaci v Římě.mp3

„Jisté je, že jeden z těchto balíků byl odeslán z Itálie a druhý ze zahraničí, i když nebylo řečeno odkud,“ řekl v pořadu Stalo se dnes spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar.

Dnes byl také dvakrát vyhlášen poplach v různých kancelářích městského úřadu v Římě v okolí Kapitolu. Naštěstí se jednalo o plané poplachy.

Nyní se rýsuje v novém světle také výbušná nálož bez roznětky nalezená ve vlaku římského metra před dvěma dny. Podle některých spekulací se mohlo jednat o výbušninu, kterou si měl někdo ve vlaku vyzvednout a nikoli o výstražnou bombu související se studentskými protesty.

Prozatím se k atentátu nikdo nepřihlásil, ale italská a švýcarská policie jsou přesvědčeny, že atentát spáchali anarchisté. Údajně tak násilně protestují proti uvěznění dvou Italů a jednoho Švýcara žijícícho v Itálii, kteří byli zatčeni ve Švýcarsku. Hlásí se k takzvanému ekoanarchismu a byli obviněni z přípravy atentátu na sídlo společnosti IBM. V jejich autě bylo nalezeno značné množství výbušnin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Římě mluví v pořadu Stalo se dnes spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar.mp3

Vyšetřovatelé se nyní zaměřují především na mezinárodní organizace anarchistů. Italští anarchisté jsou totiž v těsném spojení s řeckými a španělskými anarchisty. Vlastní důvod pro útoky však dosud není znám.

Italský ministr vnitra Roberto Maroni řekl, že sledují stopu z anarchistických povstaleckých kruhů. Podle něho jsou indicie vedoucí tímto směrem podobné jako při listopadových útocích s dopisovými bombami v Řecku. Dopisové bomby se slabými náložemi tehdy přišly na několik velvyslanectví v Aténách.

Vědunka Lunardi, Josef Kašpar, Jan Richter, ak, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme