V Bruselu dál platí nejvyšší pohotovost. Školy a metro se zřejmě otevřou ve středu

Belgická policie kvůli hrozícím teroristickým útokům dnes zatkla dalších pět lidí. Oznámila to belgická prokuratura. Ta také popřela spekulace, že hlavní podezřelý Salah Abdeslam policii během včerejšího zátahu těsně unikl. V Bruselu bude i zítra platit nejvyšší stupeň ohrožení teroristickými útoky. Belgický veřejnoprávní rozhlas s odvoláním na anonymní zdroje dnes uvedl, že Abdeslam v Belgii připravuje velký teroristický útok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický voják dohlíží na bezpečnost v Bruselu

Belgický voják dohlíží na bezpečnost v Bruselu | Zdroj: Reuters

Hledaný Salah Abdeslam je prý ve spojení s teroristy v Sýrii a doslova vzkázal, že v Belgii chce dokončit svou práci.

Pokud je zmiňovaná zpráva pravdivá, potvrzuje jen informace belgických úřadů, podle kterých Bruselu bezprostředně hrozí velké teroristické útoky. Abdeslam by měl být jejich potencionálním hlavním pachatelem.

Belgický premiér Charles Michel řekl, že cílem teroristických útoků by mohly být nákupní centra a ulice nebo hromadná doprava. Vyzval proto obyvatele, aby se dál takovým místům vyhýbali. Hrozbou je údajně zhruba další desítka lidí, kteří by mohli zaútočit.

Belgická bezpečnostní rada dnes rozhodla, že v Bruselu bude i nadále platit nejvyšší stupeň nebezpečí. Podle premiéra Michela by se ale ve středu mělo znovu zprovoznit metro a otevřít školy.

Není však jisté, že budou od středy fungovat všechny linky metra. Zato školy se podle belgického premiéra mají otevřít všechny, tedy i univerzity a mateřské školy. Vše se ale může měnit podle aktuálního vývoje situace.

Další bezpečnostní opatření jako třeba zesílené hlídky vojáků před nákupními středisky nebo na místech velké koncentrace lidí budou platit minimálně do pondělí.

„Z bezpečnostních důvodů škola uzavřena,“ hlásá nápis na jedné z bruselských škol | Foto: Reuters

V belgické metropoli už od víkendu platí nejvyšší - čtvrtý stupeň bezpečnostních opatření. Od soboty nejezdí metro, zavřeny jsou muzea a galerie, zrušena byla řada sportovních či kulturních akcí.

V Bruselu dnes zůstaly zavřené školy i školky. Řada institucí, které ve městě sídlí, jako je Evropská komise nebo NATO, umožnila některým zaměstnancům práci z domova. Pro zbytek Belgie platí třetí stupeň ohrožení.

Bratr hledaného Salaha Abdeslama Mohamed v belgické televizi řekl, že by se měl Salah vzdát policii. Celá rodina podle něj chce, aby skončil ve vězení, a ne na hřbitově.

Policie už při noční razii v Bruselu a na dalších místech Belgie zatkla celkem 16 lidí a prohledala 19 domů nebo bytů. Úřady oznámily, že jeden ze zatčených má vazby na pařížské teroristické útoky. Většinu zadržených ale už propustila. Dva lidi z dnešních pěti zatčených už policisté také propustili, další tři vyslýchají.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme