V Maďarsku zřídili pro oběti trestných činů speciální službu

Poslanci budou znovu jednat o novele zákona, která by měla pomoci obětem trestných činů. Slibuje jim finanční pomoc od státu a také například bezplatnou odbornou pomoc. Něco podobného už funguje v Maďarsku, kde mají ze zákona státem dotovanou službu, která se oběti stará.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť byla zapsaná do seznamu UNESCO už v roce 1987

Budapešť byla zapsaná do seznamu UNESCO už v roce 1987 | Foto: Jaroslav Skalický

Kritici systému hovoří o přehnané byrokracii při poskytování pomoci lidem, kteří se stali oběťmi násilných činů. V každém případě je totiž třeba potvrzení policie nebo soudu o tom, že se násilný čin stal.

Pak už je postup poměrně jednoduchý. Stačí pouze vyplnit formulář a požádat o finanční a právnickou pomoc. Pokud poškozený připojí i potvrzení o své neutěšené sociální situaci, postup je rychlejší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak obětem trestných činů pomáhají v Maďarsku, zjišťoval Gregor Martin Papucsek

O okamžitou finanční pomoc lze požádat do pěti dnů po násilném činu a úřad, konkrétně Služba na pomoc obětem, vydá rozhodnutí do osmi dnů. Částka není vysoká, nedosahuje ani 90 tisíc forintů, což je zhruba 9 tisíc korun a není vyloučeno, že ji bude muset oběť později vrátit.

Existuje však i možnost státní podpory na zmírnění škod vzniklých během násilného činu. Zde jsou lhůty delší a také částky závisí od daného případu.

Všechny oficiální žádosti či odvolávání jsou osvobozeny od kolků či jiných úředních poplatků. Nyní je v Maďarsku aktuální novela trestního zákona, zařadili do něj paragraf o tom, že úřady musí oznámit oběti sexuálního násilí, když násilník opouští vězení.

Oběti trestných činů by se mohly dočkat větších práv. Rozhodne sněmovna

Číst článek

Igor Maňour, Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme