V Mariupolu byla slyšet střelba. Ukrajinská armáda a separatisté se z ní navzájem obviňují

Příměří na východě Ukrajiny v noci přerušila krátká dělostřelecká přestřelka u Mariupolu. Na okrajích přístavního města na břehu Azovského moře byla slyšet střelba, do které se podle všeho zapojily i těžké zbraně. Informace o přestřelce přišla krátce před půlnocí českého času. Incident trval jen několik minut a příměří mezi ukrajinskou armádou a separatisty stále trvá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci ukrajinského dobrovolnického batalionu Azov střeží své pozice u města Mariupol

Vojáci ukrajinského dobrovolnického batalionu Azov střeží své pozice u města Mariupol | Zdroj: Reuters

Na Twitteru se chvíli před půlnocí objevily fotografie zachycující výbuchy a také několik videí, kde byly exploze jasně slyšet. Mimo jiné od korespondentů řady velkých zahraničních médií.

Podle ukrajinských zdrojů palbu zahájili povstalci, zatím to ale není možné nezávisle ověřit. Separatisté naopak tvrdí, že to oni byli napadeni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje komentátor ČRo Libor Dvořák

Agentura Reuters uvedla, že podle ukrajinského vojenského důstojníka palba mířila na kontrolní stanoviště armády na východě města. To leží na strategické silnici mezi Ruskem a Moskvou kontrolovaným Krymem. Bojovalo se tu do posledních chvil před pátečním začátkem současného příměří.

Menší potyčky se kromě Mariupolu vyskytly i poblíž Doněcku.

Ukrajinská armáda a povstalci by si dnes měli vyměnit zajatce. Separatisté drží přes tisícovku vládních vojáků, armáda zajala několik stovek povstalců. Na Ukrajinu by dnes také měl dorazit ruský humanitární konvoj. Pomoc postiženým oblastem na východě Ukrajiny patří mezi hlavní podmínky mírového plánu ruského prezidenta Vladimira Putina.


Zvětšit mapu

Zdeněk Novák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme