V Portugalsku stávkují odbory, v ulicích to ale není znát

Portugalsko ochromila generální stávka proti rozpočtovému balíčku na příští rok. Protest svolaly po dvaadvaceti letech oba dva největší odborové svazy najednou a řada dalších se k nim přidala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadla v Portugalsku dnes nelétala

Letadla v Portugalsku dnes nelétala | Zdroj: ČTK

V Portugalsku jezdí jen pětina vlaků, metro v Lisabonu ani Portu nejezdí. Autobusů je na ulici jen zlomek. Aerolinky musely zrušit podle svých vyjádření asi 500 letů, neuskutečnilo se tedy žádné letecké spojení.

Děti se do řady škol nedostaly, prázdné jsou také pošty, banky a v nemocnicích je jen nutná pohotovostní péče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Portugalsko.mp3

Ne všichni ale stávkují. Vláda tvrdí, že ve státní administrativě protestuje asi pětina lidí, jde ale o úřady vlády. Jedna z odborových centrál tvrdí, že se dnes koná největší stávka v historii. Na ulicích to ale podle zvláštního zpravodaje ČRo Davida Koubka není příliš vidět:

„Jsou tu sice nejrůznější transparenty a plakáty, ale nekonají se manifestace. Odboráři se někde shromáždí večer, někde už se shromáždili dnes v noci u svého pracoviště. Většinou je ale předáci instruovali, aby nebránili v práci těm kolegům, kteří nechtějí stávkovat.“

Politici zdůrazňují, že každý má právo na stávku. V tomto případě jde spíše o protest proti vládě a politikům. Mluví se i o předčasných volbách, které by socialisté zcela určitě nevyhráli, vyhrála by je středopravá sociálnědemokratická strana.

Portugalsko musí šetřit kvůli státnímu dluhu, který ovšem není tak vysoký jako ten řecký, ani deficit nedosahuje takové výše. Ekonomika ale nedostatečně roste, lidé nedostatečně spoří, přidala se i vnější krize, problémy Řecka, Irska a Španělska. Na Španělsku je portugalská ekonomika velmi závislá. Vláda je zadlužená, musí si půjčovat v zahraničí za čím dál vyšší úrok, protože jí trhy čím dál méně věří.

V Portugalsku je potřeba nastartovat hospodářský růst a pokusit se zvýšit produktivitu práce.

David Koubek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme