Ve Francii se do potravinového řetězce zřejmě dostalo koňské maso s fenylbutazonem

Celoevropský skandál kolem nahrazování hovězího masa koňským má další nepříjemnou zápletku. Do potravinového řetězce se totiž mohl dostat veterinární lék fenylbutazon. Jeho přítomnost v jídle je přitom výslovně zakázaná. Informace zazněla na půdě britské Dolní sněmovny z úst státního tajemníka na ministerstvu zemědělství Davida Heatha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeznictví zaměřené na koňské maso v Paříži

Řeznictví zaměřené na koňské maso v Paříži | Zdroj: Reuters

Celkem bylo testováno 206 koní poražených na jatkách v Británii, osm testů bylo pozitivních. Maso z celkem šesti koní ošetřených fenylbutazonem se mohlo podle Heathe dostat do potravin ve francouzských podnicích. Nové testy odhalily, že na jatkách v Británii porazili osm koní kontaminovaných veterinárním přípravkem, který se nesmí dostat do jídla. Britská potravinová inspekce se teď snaží maso co nejrychleji vystopovat.

Podle mluvčího české státní veterinární správy Josefa Dubna by se fenylbutazon do potravin v Česku neměl šanci dostat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skandál kolem koňského masa sleduje ve Velké Británií zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

„Veterinární dozor tohle prověřuje, problém s tím není. V rámci monitoringu cizorodých látek se u nás za loňský rok odebralo sedmačtyřicet vzorků, pouze tři z nich byly nevyhovující tuším kvůli kadmiu v ledvinách. Takové maso se pak nesmí použít. A že by nějaké závadné maso mělo přijít do České republiky, o tom informaci nemáme.“

Přímo ve výrobcích firmy Findus a dalších produktech, které jsou v centru potravinového skandálu, se fenylbutazon nenašel. Stínová ministryně zemědělství za labouristy Mary Creaghová, která téma nadnesla už před třemi týdny, obvinila členy vlády z katastrofální nečinnosti.

Podle webových stránek listu The Guardian už v červenci 2012 britský veterinární výbor pro rezidua, což je instituce, která radí vládě, varoval před tím, že se fenylbutazon dostává do potravin. Mezi lety 2007 a 2011 bylo na tuhle látku údajně pozitivních 2-5% vzorků na britských ostrovech. Ročně se ale prý testovala jen asi padesátka koní, což je na místní poměry hodně málo.

Mezitím zjistil deník Daily Mirror, že majitel jatek, ve kterých britská policie podnikla razii, má smlouvu se slavným dostihovým závodištěm v liverpoolském Aintree. Podnikatel s údajně velmi problematickou pověstí Peter Body je prý placen za to, aby odvážel koně, kteří si přivodí smrtelné zranění při překonávání překážek. V Aintree je samozřejmě přísně zakázáno, aby se maso z těchto zvířat dostalo do potravinového řetězce. Důkazy zatím chybí, ale dá se očekávat, že i tuto informaci úřady prověří.

Jiří Hošek, Tereza Jelínková, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme