Vlak s jaderným odpadem si v Německu vyžádal extrémní policejní nasazení

Protiatomový odpůrci se připravují na jeden z největších protestů posledních let, policie je v maximálním nasazení. Průjezd vlaku se 123 tunami vyhořelého jaderného odpadu, který má být uložený v dolnosaském Gorlebenu, vyvolává bouři nevole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

P201011060307601.jpg

P201011060307601.jpg

Greenpeace tvrdí, že vlak veze nejradioaktivnější náklad v dějinách. Jeho záření údajně odpovídá jedenáctinásobku radioaktivity při černobylské katastrofě. Francouzský energetický koncern, který transport vypravil, to popírá.

V Německu, v místech, kudy bude transport projíždět, je policie ve stavu nejvyšší pohotovosti. V ulicích jsou tisíce policistů, zásahová auta na každém rohu.

Čeká se až 40 tisícové shromáždění protiatomových aktivistů. Mezi nimi i špičky opozice, především zelení a levice. Protiatomoví odpůrci slibují největší protesty za poslední desetiletí. Obavy panují především ze řádění levicových extrémistů. Na videu se objevil i návod, jak poškodit koleje. V akci bude proto 16 tisíc policistů.

V Porýní - Falci, kam by měl dnes 600 metrů dlouhý vlak s jaderným odpadem dorazit, jsou podél trati už od pátku v pohotovosti dva tisíce příslušníků bezpečnostních jednotek.

Trasa i datum transportu byly do poslední chvíle v utajení. Převoz vyhořelého radioaktivního odpadu do Gorlebenu vyvolává vždy značné protesty a pobouření.

Nyní je v Německu situace o to vyhrocenější, že vláda rozhodla zrušit někdejší odhodu o ukončení provozu jaderných reaktorů.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme