Záchranáři už našli 251 obětí nehody malajsijského letadla

Ukrajinští záchranáři našli 251 těl a 86 jejich částí ze čtvrteční tragédie malajsijského letadla. Podle agentury Reuters to uvedl ukrajinský vládní výbor, který neštěstí vyšetřuje. Na palubě boeingu bylo skoro 300 lidí. Všichni zahynuli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace na místě tragédie

Zaměstnanci ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace na místě tragédie | Zdroj: Reuters

Na místě neštěstí už nejsou žádní bojovníci, hlásí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. Nikdo už neklade překážky operaci, jejímž cílem je nalézt všechna těla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z místa leteckého neštěstí se přihlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

V oblasti o průměru zhruba 50 kilometrů jsou kukuřičná a slunečnicová pole, ale také lesy a vodní nádrže.

Proto na místě pracují i vodní záchranáři, aby nalezli ostatky pasažérů a členů posádky i fragmenty stroje.

Malajsie je nespokojená s vyšetřováním letecké tragédie na Ukrajině, posílá ministra

Číst článek

Dva dny hlídali prostor bojovníci a možná i manipulovali s důkazy. Samozřejmě se k teroristickému činu nehlásí, ale dosavadní stopy ukazují, že střela byla odpálena právě z této oblasti.

Kyjev chce, aby vyšetřování pádu malajsijského letounu koordinovali západní experti. Uvedl to ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Putin: Tragédie by neměla být zneužívána k politickým cílům

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že tragédie malajsijského letadla na východní Ukrajině by neměla být zneužívána k politickým cílům. Zároveň vyzval proruské separatisty na Ukrajině, aby mezinárodním expertům umožnili bezpečný přístup na místo neštěstí.

Podle Putina by se taková tragédie nestala, kdyby Kyjev ukončil vojenskou operaci proti povstalcům.

„Několikrát jsme obě strany vyzývali, aby okamžitě přestali bojovat a zasedli k jednacímu stolu. S jistotou můžeme říct, že pokud by se boje po příměří 28. června neobnovily, k této tragédii by nedošlo.“

„Rusko samo za sebe udělá vše, co bude moci, aby pomohlo přesunout konflikt na Ukrajině od vojenské fáze k jednáním. Konflikt je potřeba vyřešit výhradně mírovými a diplomatickými prostředky,“ prohlásil Putin.

Místní obyvatelé položili květiny k troskám letounu z letu MH17 | Foto: Reuters

Do východoukrajinského Torezu přicestovali tři nizozemští experti. Měli by identifikovat ostatky obětí čtvrtečního pádu malajsijského boeingu. V chladírenských vagonech v Torezu jsou uloženy ostatky skoro dvou set lidí. Většina z obětí jsou Nizozemci.

S dosavadním vyšetřováním je nespokojená Malajsie. Do Kyjeva proto letí malajsijský ministr zahraničí. V Kyjevě je už také už čtyřčlenný tým Mezinárodní organizace pro civilní letectví.

Odborníci z Nizozemska se chystají na východní Ukrajinu k troskám letadla

Číst článek

Martin Dorazín, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme