Žádná změna. Na Hradě se jen střídají populisté, zní ze zahraničí

Výměna českých prezidentů zaujala i zahraniční tisk. Komentátoři se hlavně ptají, zda bude nějaký rozdíl mezi Klausovou a Zemanovou érou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zeman vs Klaus

Zeman vs Klaus | Foto: Český rozhlas

Nyní již bývalého prezidenta Klause hojně hodnotí zahraniční média. Komentářům dominují události posledních měsíců. To znamená amnestie, velezrada i vyznamenání.

Slovenský deník SME například píše, že Klaus ukončil své působení v úřadu s havlovskou absurditou, když si vyměnil s Gašparovičem vyznamenání, která si ani jeden muž nezaslouží.

A i v Německu převládá názor, že Klaus v poslední době prohrál veškerý politický kapitál, který za těch více než 20 let v politice nashromáždil.

Jaký bude Miloš Zeman prezident? Bude chtít být stejně jako Klaus populární, říká socioložka

Číst článek

Die Welt píše, že s Klausem jsme se rozhodně nenudili, a připomíná řadu skandálů jako nepodepsání Lisabonské smlouvy, iracionálních argumentů proti homosexuálům, globálnímu oteplování či Evropské unii, i absurdních scén, kterým vévodí krádež pera v Chile.

Ale třeba Frankfurter Rundschau se domnívá, že Klaus má hroší kůži, zatím přežil úplně vše a tak je dost možné, že se oklepe i z obvinění z velezrady a vstane z mrtvých i tentokrát.

Nastupující Miloš Zeman je oproti tomu pro všechny velkou neznámou. Častá otázka třeba je, co myslí tím, že je eurofederalista, když ale zároveň opakuje po Klausovi řadu absurdních mýtů o Evropské unii.

Miloš Zeman složil na Pražském hradě slib, stal se tak třetím českým prezidentem

Číst článek

Nicméně BBC věří, že mezi oběma muži jsou propastné názorové rozdíly. A i rozdíly v celkovém přístupu. Zatímco Klause hodnotí jako profesorského, tak Zeman je podle nich lidový.

A všímá si včerejšího vynášení Klause z Hradu s tím, že Zeman takové antipatie zatím nevzbuzuje.

The Economist: Zeman je Klausovi vlastně dost podobný

Oproti tomu The Economist sice začíná tvrzením, že je na Zemanovi, aby vrátil prezidentskému úřadu majestát, který v posledních letech kvůli Klausovi ztratil. Jenže když se dívá na jeho minulost, tak zjišťuje, že Zeman je Klausovi velmi podobný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci slovenských médií přiblížila redaktorka Sloevenského rozhlasu Lucia Výrostková

Oba hodnotí jako arogantní populisty, kteří se neumí chovat na mezinárodní scéně. A na té domácí si bezohledně vyřizují osobní účty. Economist se proto domnívá, že na konstruktivního prezidenta si Česká republika bude muset nejméně pět let počkat.

Slováci nečekají nudu

Střídání prezidentů na Pražském hradě věnují velkou pozornost slovenská média. Deník Hospodářské noviny inauguraci sledoval online. Deník Sme už na titulní straně titulkem Zeman pozval lidi na Hrad i guláš zdůraznil lidové charakteristiky nového prezidenta.

Podle komentátora slovenských Hospodářských novin měli Slováci k Václavu Klausovi velmi vyhraněný vztah a byl na Slovensku velmi oblíbený. Stejně tak si prý brzy najdou vztah i k Miloši Zemanovi. Prý je to typ prezidenta, kterého by si zvolili i oni „protože to je buran, pijan a populista,“ uvedl komentátor.

Média očekávají, že vzhledem k Zemanovým štiplavým bonmotům se nebudou nudit ani Slováci, zejména při jeho návštěvách.

Milan Kopp, Ondřej Bouda, Tomáš S. Šťástka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme