Zdanění vkladů na účtech žene Kypřany k bankomatům

Kvůli záchrannému plánu Evropské unie pro Kypr oslabuje euro a klesá cena ropy. Oficiálně se proti zdanění vkladů v ostrovních bankách ohradilo Rusko. Důvod k radosti nemají ani samotní vkladatelé kyperských bank. Teď se snaží své peníze vybrat, i když se tím zdanění už nevyhnou. Banky už totiž na účtech zmrazily částky odpovídající výši daně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kypřané kvůli zdanění vkladů hromadně vybírají peníze z bankomatů

Kypřané kvůli zdanění vkladů hromadně vybírají peníze z bankomatů | Zdroj: Reuters

Kyperské banky mají zavřeno a zřejmě ještě dlouho zavřeno mít budou, proto u bankomatů stály fronty.

„Já si vždycky vybírám v pátek na celý víkend. Když jsem viděl fronty u bankomatů, šel jsem vybírat hned znova. Co kdyby se pak vybrat už nedalo. Tady v Kaimakli totiž už u Laiki Bank a Coop Bank nevyberete,“ popisuje další oslovený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Kypru sleduje redaktor Martin Ježek

„Cítím se jako každý, rozzlobeně a znechuceně, v téhle situaci. Nevím, co bude zítra, situace je skutečně složitá,“ zní ve frontě před bankomatem.

„Přišel jsem vyzvednout peníze, ale výběry už byly zablokovány. To je tragické,“ stěžuje si další Kypřan.

Kypr bude rozhodovat o uvalení mimořádné daně na úspory střadatelů

Číst článek

„Tohle není fér. Půjčili jsme si od vlády na studia naší dcery, peníze jsme uložili na účet a teď nám najednou zdaní. Ale splatit budu muset i s úroky všechno,“ zoufá si jiný respondent.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru v objemu až deseti miliard eur, vláda ale v rámci dohody musí vybrat jednorázovou daň 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100 tisíc eur a 6,75 procenta u vkladů nižších.

Z Kypru jsou podle České kapitálové informační agentury vlastněny zhruba dva tisíce českých firem.

Většiny českých podnikatelů, kteří mají firmy na Kypru, se ale tamní jednorázové zdanění peněz na bankovních účtech výrazněji nedotkne.

Kypr totiž slouží jen jako jeden z několika článků toho, jak se firmy snaží mít co nejnižší daně. Při těchto strukturách je země zpravidla pouze mezičlánkem, peníze si tam obvykle nenechávají.

Martin Hromádka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme