Zdrojem smrtelné střevní nákazy jsou nejspíš luštěninové klíčky

Zdrojem nákazy EHEC jsou s největší pravděpodobností německé luštěninové klíčky. Oznámil to dolnosaský ministr zemědělství Gert Lindemann. Konečné závěry šetření by měly být oznámeny v pondělí odpoledne. Ministr varoval spotřebitele před konzumací salátů, které obsahují klíčky. Na následky střevního onemocnění zemřelo v Evropě už 22 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum bakterie EHEC v hamburské laboratoři

Výzkum bakterie EHEC v hamburské laboratoři | Zdroj: Reuters

Horká stopa vede na dolnosaskou farmu v okrese Uelzen. Zdroj byl rozpoznaný ve směsi obsahující klíčky fazolí, čočky, vojtěšky a dalších luštěnin.

Směs byla prodána do restaurací v Hamburku, Šlesvicku-Holštýnsku, Meklenbursku-Předním Pomořansku, Dolním Sasku a Hesensku, tedy do všech spolkových zemí, kde se onemocnění nebezpečnou bakterií objevilo.

Podle ministra zemědělství konečný laboratorní důkaz zatím chybí, ale je to podle všeho nejpravděpodobnější příčina onemocnění.

Farma, ze které se kontaminovaná směs dostala do prodeje, byla do odvolání uzavřena a všechny její výrobky byly staženy z oběhu.

Klára Stejskalová, mz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme