Zpravodaj ČRo: Kdo kontroluje ukrajinské základny na Krymu? V Jevpatoriji je to záhada

Zelení mužíčci nebo Marťani. Tak se na Krymu říká mužům v uniformách bez jakéhokoli označení. Tyto tajemné bytosti obsazují kasárna, letiště, nemocnice a další objekty ukrajinské armády. Rusko přitom tvrdošíjně odmítá důkazy o tom, že by šlo o jeho vojáky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základna ukrajinské armády v Jevpatorii

Základna ukrajinské armády v Jevpatorii | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Před základnou v Jevpatoriji stojí ruský kamaz bez značek. Kolem něj je asi šest lidí v uniformách Berkutu.

Tyto zvláštní policejní jednotky současná kyjevská vláda rozpustila. Jejich příslušníci se většinou vrátili domů, nebo si hledají práci v cizině - nejčastěji v Rusku, kde jejich zkušeností v boji s demonstranty jistě rádi využijí.

Berkutovci z Krymu se dali do služeb zdejší separatistické proruské vlády. Jejich velitel, jinak docela sympatický a profesionálně vystupující chlapík, je zároveň předsedou krymského svazu veteránů policejních sil.

Přehrát

00:00 / 00:00

U vojenské základny v Jevpatoriji na Krymu natáčel zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Naším úkolem je zabránit tomu, aby po městě kolovaly zbraně a aby nedocházelo k provokacím. Hlavně musíme chránit místní obyvatelstvo,“ říká důstojník.

Jeho kolega ve zbrani a se zbraní doufá, že se Krym po nedělním referendu připojí k Rusku. Jinak by tady nezůstal. „Nebudu sloužit vládě, která střílela na mého syna,“ tvrdí.

„Jeho syn se vrátil z Kyjeva zraněný, taky sloužil v Berkutu, takže těmto důvodům rozumím. Já si ale počkám na výsledek referenda. Jestli Krym zůstane součástí Ukrajiny, podřídím se,“ dodává velitel.

O raketové základně v Jevpatorii média psala, že její ukrajinská posádka dostala ultimátum, aby se vzdala zvláštním jednotkám ruské armády. Tady na místě ale nikdo o ničem neví a je tu klid.

Základna ukrajinské armády v Jevpatorii | Foto: Martin Dorazín

Za branou se procházejí manželky důstojníků se psy, kolem základny pobíhají děti a obyvatelé paneláků se trousí domů z práce nebo z nákupu. Záhadou ovšem je, kdo momentálně základnu kontroluje.

„Jsou to představitelé krymské armády, kteří nedávno složili přísahu. Jsou to členové národních družin a z nich vytvořili armádu. Můžete-li k nim přijít, na tom vám nemůžu říci ani ano ani ne. My tady nejsme proto, abychom někomu bránili v pohybu. To se musíte zeptat jich,“ říká jeden z Berkutovců.

Tak se jdeme zeptat. Odpověď je naprosto jasná: Ne, ne a ne.

V Simferopolu složila slavnostní vojenskou přísahu druhá skupina příslušníků domobrany | Foto: Martin Dorazín

Celé to vypadá, jakoby ruská armáda formálně základny a letiště předala rodící se krymské armádě. A tyto argumenty určitě brzy uslyšíme. Potíž je v tom, že tato armáda má zatím nanejvýš několik stovek vojáků.

Na dvoře krymské Vojenské správy v Simferopolu včera složilo slavnostní přísahu několik desítek ozbrojenců. A byla to teprve druhá taková slavnost.

„Vojenské síly Krymu jsou opravdu silným útvarem a věřím, že budete důstojnými vojáky krymské země,“ pozdravil novopečené příslušníky novopečené armády premiér Sergej Aksjonov.

V případě vstupu poloostrova do Ruské federace bude ale muset svá vojska zase rychle rozpustit. Moskva asi jen těžko připustí existenci dvou mocných armád na území Ruska.


Zvětšit mapu

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme