Zvláštní zpravodaj ČRo: V Doněcku je naprostý klid, město se o nezávislou republiku nezajímá

Na západní frontě klid. Na východní - s otazníkem. I tak by se dala charakterizovat současná situace na východě Ukrajiny po referendu o nezávislosti dvou oblastí - Luhaňské a Doněcké. Problémy se očekávají na období prezidentských voleb. V těchto dnech ale ve městech panuje klid.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doněck, Ukrajina

Doněck, Ukrajina | Zdroj: Reuters

Milionové město Doněck žije poklidným životem, nezajímá se o žádnou Doněckou lidovou republiku, snad jen okrajově. Proruští separatisté tu nemají prakticky žádnou podporu.

Návštěvníci ze západu se do města dostanou běžně letadly, z východu už to tak snadné není. Moskva s východní Ukrajinou zrušila letecké spojení, konkrétně právě s Doněckem a Charkovem. Letecky je to možné pouze s přestupem přes Kyjev nebo Istanbul. Z Moskvy létá už jen linka do Dnětropetrovsku, dál se pak musí cestovat autem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Člověk vidí měnící se Ukrajinu, kde ještě stojí ukrajinská vojska, kde jsou vlajky takzvané Doněcké lidové republiky a kde jsou jaké prohlídky. Momentální situace je v médiích trošku nadsazená. V Doněcku je naprostý klid,“ potvrzuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Doněcku Martin Dorazín.

S případnými prezidentskými volbami na východní Ukrajině se očekává velký problém. Otázka je, jak je zorganizovat, jak otevřít volební místnosti a jak zajistit bezpečnost členům volebních komisí a také lidí, kteří přijdou k volbám.

„Doněcká republika prezidentské volby neuznává, ale na druhou stranu nechce bránit tomu, aby lidé přišli vyjádřit svůj názor. Když jsme viděli poslední referendum o nezávislosti Doněcké republiky, které vypadalo podivně, tak za takových podmínek si představit prezidentské volby na východní Ukrajině, je opravdu velmi těžké,“ dodává Dorazín.

Zato příslušníci doněcké domobrany chtějí prezidentské volby zmařit, unášejí předsedy okrskových volebních komisí a snaží se všemožně zamezit tomu, aby se volební komise v jednotlivých okrscích v Doněcku otevřely.

Do prezidentských voleb kandiduje 20 Ukrajinců, mezi nimi i donedávna vězněná bývalá premiérka Julija Tymošenková a oligarcha Petro Porošenko. Jeden z vůdců ukrajinské revoluce, boxer Vitalij Kličko se rozhodl nekandidovat, podporuje ale Porošenka.

Luhanská a Doněcká oblast | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme