Česko chce, aby Evropská unie zastavila jednání s Ruskem o bezvízovém styku

Na ruskou intervenci na Krymu by Evropská unie měla – alespoň podle České republiky – odpovědět zastavením jednání o bezvízovém styku s Moskvou. Před mimořádnou schůzkou ministrů zahraničí zemí unie v Bruselu to řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference, Úřad vlády,  Lubomír Zaorálek

Tisková konference, Úřad vlády, Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Ten chce prosadit, aby se Evropská unie neomezila jen na slovní odsouzení ruské vojenské akce.

„Připadá mi, že mluvit za takových podmínek o uvolnění vízové povinnosti je velký problém,“ prohlásil Zaorálek. Rusko o zrušení víz se zeměmi Evropské unie usiluje už řadu let.

Podle Zaorálka se ovšem nedá čekat, že by země osmadvacítky souhlasily se zavedením konkrétních sankcí vůči Rusku nebo jeho představitelům. Zazní prý spíše obecné odsouzení ruského postupu, o kterém mluví třeba Německo.

Svět se znepokojením sleduje napětí na Krymu. Putin prý podle Merkelové ztrácí kontakt s realitou

Číst článek

„Evropa nepochybně čelí nejhorší krizi od pádu Berlínské zdi,“ řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Němci chtějí, aby na Krym odjeli mezinárodní zprostředkovatelé.

Poloostrov Krym - ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme