Česko se zatím nepřidá k nové smlouvě na záchranu eura

Česká republika se zatím nebude podílet na změnách Lisabonské smlouvy, oznámil po celonočním jednání v Bruselu premiér Petr Nečas. Spolu s Maďarskem, Švédskem a Velkou Británií patří Česko k zemím, které se nepřidají k dohodě většiny výrazně přitvrdit pravidla pro hospodaření států platících eurem. Eurozóna chce úpravy provést sama.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas na summitu v Bruselu

Petr Nečas na summitu v Bruselu | Zdroj: ČTK

Podle premiéra Petra Nečase Česká republika může ještě svůj postoj přehodnotit, on sám to ale nepovažuje za příliš pravděpodobné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání v Bruselu sledoval zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Ondřej Houska

„V tuto chvíli považuji za naprosto předčasné, abychom zaujímali nějaké definitivní stanovisko. Já osobně v tomto stavu informací, které mám, doporučuji spíše obezřetnost a opatrnost,“ uvedl Nečas po celonoční bruselské schůzce.

Česko chtělo měnit evropské smlouvy a souhlasilo s obsahem změn, tedy s přitvrzením pravidel pro hospodaření států platících eurem, ale požadovalo, aby tyto změny schvalovalo všech 27 členských států. Jiný postup podle české strany není v souladu s evropskými pravidly.

Dohoda se ale nepodařila, protože Velká Británie svůj souhlas podmiňovala řadou ústupků, například ziskem práva veta v oblasti finanční regulace, a to ostatní členské země odmítly. Státy eurozóny se proto rozhodly postupovat samostatně pomocí zvláštních dvoustranných smluv.

ČTĚTE TAKÉ: Rozhodnout nelze za hodinu, říká státní tajemník o postoji Česka k dohodě eurozóny

Skoro všechny země s vlastní měnou se chtějí přidat, opačný názor mají vedle Britů a Čechů i Švédi a Maďaři. Znamená to, že pokud se lídři ostatních zemí dohodnou na změnách smluv, tak se Česká republika nebude podílet na jejich schvalování.

Nečas odmítl názor, že se Česko může v Unii dostat do izolace. "Já bych se toho nebál. Musí rozhodovat věcný obsah než to, zda náhodou se ocitnete v nějaké momentální menšině nebo většině," podotkl český premiér.

Schůzka trvala takřka deset hodin a provázela ji bouřlivá nálada. Jeden z vysoce postavených diplomatů Českému rozhlasu doslova řekl, že jednání byla "šílená“, nic horšího prý v Bruselu ještě nezažil.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme