Česko žádá kvůli uprchlické krizi summit lídrů EU, kvóty znovu odmítlo

Česko v Bruselu odmítlo podpořit zavedení povinných kvót na přijímání uprchlíků. Český postoj vyjádřil na mimořádné schůzce ministrů vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Evropská komise s podporou Německa, Rakouska nebo Švédska navrhla, aby uprchlíky povinně přijímaly všechny země Unie. Odpůrci kvót nemají dost spojenců na to, aby je zablokovali. Proto chtějí, aby o návrhu jednomyslně rozhodli lídři zemí Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na nádraží Keleti v Budapešti

Uprchlíci na nádraží Keleti v Budapešti | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Na ministerské schůzce v Bruselu kvóty zatím drtivá většina států Unie podpořila. „O zodpovědnost za řešení současné uprchlické a migrační krize se musí podělit všichni,“ říká třeba francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Česko, Slovensko nebo Maďarsko to ale odmítají. Ministr Chovanec zdůrazňuje, že uprchlíci do těchto zemí nechtějí a míří do Německa, kde mají vazby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uprchlické krizi mluvili ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), šéf zahr. výboru PS Roman Váňa (ČSSD) a europoslanec za ODS Jan Zahradil

„Dneska už je to primárně cesta za rodinami, za příbuznými, za známými,“ tvrdí český ministr vnitra.

Evropská komise chce, aby si země osmadvacítky mezi sebou povinně přerozdělily dalších 120 tisíc uprchlíků. Na dnešní ministerské schůzce je ale na stole návrh nový, který už termín 'povinné rozdělení' neobsahuje.

Stále obsahuje číslo 120 tisíc běženců, ale ne to, že by si je země Unie rozdělily povinně. Česko ale nebylo ochotné podpořit ani takovýto návrh.

Po Německu zavádí kontroly na hranicích také Rakousko, hlídky posílilo i Slovensko

Číst článek

„Ten text je hodně zamlžen, a já si myslím, že v konci konců jednoznačně říká 'povinný alokační mechanismus', což pro nás není přijatelné. Byť těch zemí, které ten materiál nepodporují, už je velmi málo,“ uvedl Chovanec.

Česko chce, aby o této otázce rozhodl mimořádný summitu lídrů Evropské unie, který na rozdíl od ministerských schůzek musí rozhodnutí schválit jednomyslně.

Ondřej Houska, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme