Čtyři kandidáti na vstup do EU uslyší chválu i výtky

Čtyři kandidátské země usilující o vstup do Evropské unie uslyší, jak jsou připravené na členství. Evropská komise vydá hodnotící zprávy o pokroku Chorvatska, Islandu, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie a Turecka. Kromě nich zhodnotí i vývoj v dalších zemích západního Balkánu. Nejblíže do Unie zatím mají nakročeno Chorvatsko a Island.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské vlajky

Evropské vlajky | Foto: Audiovisual service EU

Největší očekávání vzbuzuje zveřejnění hodnotící zprávy v Záhřebu. Mohlo by to být jedno z posledních hodnocení Evropské komise.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo v BXL Pavel Novák a spolupracovnice ČRo Julie Urbišová ve Světě o deváté.

Půjde hlavně o to, jak si Chorvatsko počíná v zacházení s menšinami, zvláště tou srbskou. Velkou překážkou, kterou musí Záhřeb překonat, je také jeho spolupráce s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Stále totiž přetrvávají problémy s předáváním některých důkazních materiálů tomuto soudu.

V případě Islandu bude kamenem úrazu pravděpodobně jeho neochota otevřít svůj rybářský průmysl evropské konkurenci. U Turecka a takzvané Makedonie bude seznam hříchů asi ještě delší než jejich budoucí cesta do Unie.

Evropská unie bude nicméně také chválit. „Speciálně u Islandu bude u několika kapitol napsáno splněno, vyhovuje. Protože Island už hodně evropských předpisů zapracoval do svého práva. Chorvatsko si možná zaslouží pochvalu za boj s drobnou korupcí a hospodářské reformy,“ podotkl zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák.

Obě země mají například problémy v dodržování občanských práv. „Jde o postavení žen ve společnosti, o bujení korupce, o nesvobodu projevu, o otevřenou diskriminaci podle příslušnosti k různým náboženstvím. Existuje tam cenzura a dohled na médii, opravdu to není hezké čtení,“ přiblížil Novák.

Unijní kritiku zveřejnily v Turecku už i některé turecké noviny, zejména Hürriyet. K ní se zatím spíše obecně vyjádřili už nejrůznější turečtí komentátoři. „Sociologové se shodují na tom, že Turecko musí opravdu hlavně na tomto poli velmi zapracovat,“ řekla spolupracovnice Českého rozhlasu Julie Urbišová.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Julie Urbišová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme