EK zhodnotila kandidátské země. K členství má nejblíže Island

Evropská komise dnes vydala devět hodnotících zpráv o tom, jak jsou na tom uchazeči o členství v Evropské unii. Zprávy se týkaly čtyř kandidátských zemí: Chorvatska, Islandu, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie a Turecka. Další zprávy o pokroku, který udělaly k případnému členství byly pro země bez oficiálního statusu kandidáta. Jde o Albánii, Srbsko, Černou horu, Bosnu a Hercegovinu a také o oblast Kosovo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie  

Evropská unie   | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Mezi nejžhavější kandidáty patří Island a Chorvatsko. Více výhrad přitom měla komise vůči Chorvatsku. Vadila jí nevýkonná veřejná správa a pomalé soudy. Podle komise je navíc vidět zřejmá neochota chorvatských soudů odsuzovat chorvatské vojenské velitele za činy spáchané za občanské války v bývalé Jugoslávii, zvláště pokud jsou oběti Srbové. Dalším problémem Chorvatska je podle Unie zacházení s menšinami.

Přehrát

00:00 / 00:00

V sídle Evropské komise vyslechl hodnotící zprávy zpravodaj Českého rozhlasu při evropských institucích Pavel Novák

Islandu Evropská komise pouze vyčítá, že nic neudělal v zemědělství a že v rybolovu nechce zpřístupnit své vody konkurenčním rybářům z Evropské unie. V případě Islandu potom Evropská komise spíše chválila, protože už v hodně kapitolách splňuje evropské standardy.

V případě Turecka a Makedonie je seznam hříchů ale mnohem delší a kritika ostřejší. Oba státy podle EU mají problémy v dodržování občanských práv. V Turecku navíc dochází k diskriminaci lidí podle náboženství. Obou zemím pak komise vytýká nesvobodu médií, zavírání novinářů a zákazy některých webových stránek.

Podle Nováka bylo čtení zprávy pro Turecko opravdu otřesné a obě země mají podle zpravodaje Českého rozhlasu do Evropské unie ještě hodně daleko.

Pavel Novák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme