EU bude opět spolupracovat s USA na hledání sponzorů teroristů

Europoslanci dnes zřejmě obnoví spolupráci s Amerikou na pátrání po finančních zdrojích teroristů. Budou totiž hlasovat o takzvané dohodě Swift, nazvané podle systému monitorování finančních operací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie  

Evropská unie   | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Ten sídlí v Evropě, ale Spojené státy využívají jeho data k vyhledávání možných sponzorů teroristických skupin. V únoru europoslanci dohodu s Amerikou odmítli. Po dojednaných úpravách v ní by jí dnes ale měli dát zelenou.

Evropští poslanci v zimě nechtěli smlouvu s Washingtonem podpořit, protože jim záruky ochrany soukromí Evropanů v ní připadaly nedostatečné. Evropsko americká spolupráce na pátrání po mecenáších teroristů se tak na čtyři měsíce ocitla v právním vakuu.

Tentokrát by podle poslankyně Zuzany Roithové z frakce Evropských lidovců upravená dohoda měla projít.

„Přece jenom převážil zdravý rozum. A smlouva už také obsahuje tolik pojistek proti případnému úniku osobních dat z databáze, kterou mají Američané pro odhalování financování teroristických sítí, že i levice bude muset zvednout ruku,“ podotkla Roithová.

Výměna informací o finančních transakcích má podle této smlouvy fungovat zatím pět let.

Pavel Novák, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme