EU chce snížit počet obětí dopravních nehod na polovinu

Evropské komise chce v příštím desetiletí snížit počet obětí dopravních nehod na polovinu. Dnes oznámí svůj plán opatření ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Má jít o změny na vozidlech, dopravní infrastruktuře i v chování řidičů. S ambiciózním plánem na snížení počtu úmrtí na evropských silnicích přijde eurokomisař pro dopravu Siim Kallas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní nehoda (ilustr. obr.)

Dopravní nehoda (ilustr. obr.) | Foto: Hasičský záchranný sbor Úst. kraje

Evropská komise pravděpodobně adresuje výzvu řidičům, aby jezdili opatrně, také doporučí členským státům připravit osvětové programy. Komise ale může také navrhnout nějaké celoevropské předpisy. Už dlouho se například diskutuje o trestání řidičů, kteří spáchají přestupek jinde, než v domovské krajině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj v Bruselu Pavel Novák v Ranním Radiožurnálu.

Trestat se má pak hlavně vysoká rychlost, jízda na červenou, řízení pod vlivem alkoholu nebo s nezapnutými bezpečnostními pásy. Pokud by společná pravidla existovala, bylo by potom pro policii jednodušší zjistit, odkud řidič pochází. A tam mu také poslat pokutu, případně ji vymáhat.

Komise by ale mohla také navrhnout sjednocení dopravního značení, vylepšení vybavení komunikací nebo přísnější pravidla pro vydávání řidičských průkazů. Navrhnout také může následné úpravy vozidel.

Devět let starý plán

Toto ale není první podobný plán Evropské komise. Už před devíti lety, tedy v roce 2001, totiž přijala podobně ambiciózní program. Naplnit se ale podařil jen zčásti. I tak zřejmě zachránil tisíce životů. Ideál byl, že by se za deset let počet smrtelných dopravních nehod snížil na sedmadvacet tisíc. To se naplnit nepodařilo, nicméně počty nehod s tragickými následky klesají.

Loni v sedmadvacítce zahynulo skoro pětatřicet tisíc účastníků silničního provozu. Česku se meziročně podařilo zmenšit počet mrtvých na silnicích o šestnáct procent. Podle Václava Špičky z Autoklubu České republiky je to sice dobrý signál, ale nehod je podle něj stále hodně. Zatímco v západní Evropě se podařilo snížit nehody od roku 1980 na polovinu, v Česku jsme podle Špičky stále na stejných číslech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Špička z Autoklubu České republiky ve Světě o osmé.

„Pro nás je podstatné, aby byl kvalitní zákon. Pak je to otázka výstavby a bezpečnějších komunikací, zejména dálniční sítě, která je u nás nedostatečná, a také je to otázka lepší informovanosti motoristů,“ řekl Špička. Vyřešit by se podle něj už také měla víkendová jízda kamionů, která by se měla sjednotit s pravidly v okolních zemích.

Unikátní projekt Polska

Do boje proti dopravním nehodám s tragickými následky se pustili také Poláci. Polsko je totiž největším evropským hřbitovem řidičů. Nikde jinde v Evropské unii neumírá na cestách tolik lidí. Polská policie proto bije na poplach a spouští unikátní projekt.

Poláci, jezděte bezpečně! S takovou výzvou se na domácí řidiče obrací Ředitelství silnic a dálnic. Do kampaně s názvem Víkend bez obětí zapojí policii, média, ale také chodce a cyklisty. Ročně umírá na polských cestách přes pět tisíc osob.

Hlavní roli bude hrát speciální internetová stránka. „Nabídneme na ní informace, jak se připravit na bezpečnou jízdu, jak si před cestou odpočinout, jaké léky neužívat,“ říká jeden z organizátorů. Pomocí esemesek získají řidiči také zprávy o kolonách a uzavírkách. Nejčastější příčinou nehod je rychlá jízda a alkohol za volantem.

Nejlepší výsledky ve snižování počtu tragických nehod zaznamenalo Slovensko, kde došlo k meziročnímu poklesu o třicet šest procent. Předchozí plán snižování úmrtnosti na evropských komunikacích tedy přinesl jisté ovoce, ale stále ne takové, jaké si Evropská komise představovala. Ve Francii nebo Belgii se počet mrtvých za volantem nesnížil a na Maltě a v Lucembursku byl dokonce vyšší než před rokem.

Pavel Novák, Petr Vavrouška, Tomáš Pavlíček, Petr Král, ak, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme