Europoslanci podpořili společnou unijní diplomatickou službu

Evropská služba pro vnější činnost nebo také unijní diplomatická služba získala podporu europoslanců. Evropská ‚ministryně zahraničí‘ Catherine Ashtonová po konzultacích s nimi může pokračovat v budování unijního sboru diplomatů. Ten by měl ve světě prosazovat společné zájmy dnešní sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Europoslanci získali po mnoha jednáních od Vysoké představitelky Unie pro zahraniční politiku baronky Ashtonové záruku udržení evropské identity služby. Toho se má docílit tím, že dvě třetiny jejích zaměstnanců budou stálí úředníci Unie.

Pracovníci z národních diplomatických služeb, kterých má být zbývajících asi 30 procent, budou mít smlouvy na maximálně 10 let.

Pro Česko i další nové a menší členské země je důležité, aby ve sboru existovala geografická rovnováha původu diplomatů. Řekl europoslanec z konzervativní frakce Ivo Strejček:

„Je podstatné, aby se z této evropské akce nestalo pódium pro několik velkých a významných členů Evropské unie, kteří si budou prostřednictvím této služby hájit své vlastní zájmy v zahraničí.“

Sídlo unijní diplomatické služby bude v Bruselu a síť velvyslanectví vznikne na bázi dnešních 136 delegací Evropské komise ve světě.

Pavel Novák, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme