Francii unijní kritika deportací Romů překvapila

Francie je podle svého ministerstva zahraničí překvapena postojem Evropské komise k situaci Romů v západoevropské zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brána Elysejského paláce. Paříž.

Brána Elysejského paláce. Paříž. | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komisařka Viviane Redingová označila dnes postup Francie vůči Romům za ostudný. Paříž je tímto postojem Evropské komise překvapena. Francie přitom i dnes vyhostila dalších sedmdesát rumunských Romů, kteří odletěli z Marseille.

Francouzské ministerstvo zahraničí přijalo slova eurokomisařky s údivem. V prohlášení které zaslalo médiím se píše: Nedomníváme se, že tento typ prohlášení může zlepšit situaci Romů, kteří jsou v centru našeho zájmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze mluvi profesor Michal Tomášek, vedoucí katedry evropského práva na Právnické fakultě v Praze v Ozvěnách dne

Podle ministerstva zahraničí teď není čas na slova tohoto typu, ale čas na práci pro romskou populaci. Argumentuje také spoluprací Paříže a Bukurešti. Rumunsko navštivili v minulých dnech dva členové francouzské vlády. Ministerstvo zahraničí také připomnělo, že romská otázka byla součástí agendy francouzského předsednictví Evropské unii.

Média ale upozorňují na to, že francouzská diplomacie mluví o pomoci Romům, kdežto další ministerstva o kriminalitě a politice bezpečnosti.

EU chce trestat

Evropská komise potrestá Francii za diskriminaci Romů. Zahájí proti vládě prezidenta Sarkozyho řízení pro porušení evropského práva. Oznámila to eurokomisařka pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingová. Francie si tvrdý postup Komise proti sobě vysloužila repatriacemi nelegálních přistěhovalců, které jak se ukázalo prováděla podle etnického klíče.

„Toto je znevážení Evropské komise,“ prohlásila tvrdě eurokomisařka Redingová. Osobně ji urazilo, že jí a dalším členům komise tvrdili ministři francouzské vlády Pierre Lellouche a Éric Besson, že vysídlování Romů se neděje na základě jejich etnického původu. Oběžník, který ale francouzská vláda rozeslala prefektům dokazuje opak. Evropskou komisi hluboce urazilo takové jednání Francie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze mluvili ve Stalo se dnes i zpravodajové Českého rozhlasu. Z Bruselu pavel Novák a z Paříže Jan Pokorný

„Komise proto nemá jinou možnost, než zahájit s Francií řízení pro porušení práva. Pro diskriminační uplatňování ustanovení směrnice o volném pohybu osob,“ uvedla s rozhodností v hlase komisařka Redingová. Minulý týden Francii za diskriminaci Roimů odsoudil i Evropský parlament. Teď musí Paříž počítat i s právními následky.

Důkazní břemena

Profesor Michal Tomášek, vedoucí katedry evropského práva na Právnické fakultě v Praze v Ozvěnách dne k porušování principu volného pohybu osob řekl, že jde o jeden z typických druhů žalob k Evropskému soudu. „Evropská komise funguje jako strážce právnosti.“

Komisařka Redingová odkazuje na francouzský oběžník, který instruuje policii, aby se zaměřili na nelegální romské - termín Romové je tam zmíněn vícekrát... Tuto skutečnost označil Tomášek za důležitý důkaz. „Je naprosto v rozporu s evropským právem, aby omezení pohybu bylo spojováno s nějakou skupinou osob.“

Podle něho má Brusel politické i právní páky a Paříž bude muset unést důkazní břemeno, že jedná přiměřeně a zároveň, že nejedná s nějakým vztahem ke kolektivní příslušnosti osob. „To druhé bude zřejmě obtížné.“

Kauza oběžníku dál doutná

Jak připomněl zpravodaj Českého rozhlasu Jan Pokorný ve Stalo se dnes, ve Francii pokračuje aféra s oběžníkem, který poslalo ministerstvo vnitra prefektům 5. srpna. Píše se v něm, že do tří měsíců se má vyklidit 300 nelegálních romských tábořišť.

V dokumentu se doslova uvádí: „Prefekti zajistí v oblasti jejich působnosti minimálně jednu operaci týdně - vyklizení, zbourání, vyhoštění - týkající se zejména Romů".

Ministr vnitra později vydal oběžník nový, ve kterém se už neobjevuje název etnika, a ministr pero přistěhovalectví, který tvrdí, že o původním oběžníku nevěděl bude zítra možná překvapen.
Tiskl má totiž přinést důkazy o tom, že jeho poradce byl přípravě oběžníku přítomen.

Milan Kopp, Pavel Novák, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme