Mezi Evropskou komisí a zeměmi EU rostou spory ohledně Schengenu

O zmírnění podmínek pro obnovení kontrol na vnitřních hranicích jednají na schůzce v Lucemburku ministři vnitra sedmadvacítky. Návrh, který mají před sebou, je ale značně odlišný od původního záměru Evropské komise. Ta navrhovala, aby se o znovuzavedení kontrol rozhodovalo na celounijní úrovni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranice Lucemburska

Hranice Lucemburska | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Změny mechanismu se nelíbí například eurokomisařce pro vnitřní věci Cecilii Malmströmové. Nechávají totiž rozhodování o dočasném zavádění kontrol na členských zemích. Komise přitom loni v září navrhla, aby tak krajní omezení volného pohybu osob muselo být celounijním rozhodnutím.

„Toto není evropský mechanismus. Neposiluje to schengenský systém. Zavedení posledního možného opatření, jakým je obnova vnitřních hranic, nebude založené na celounijním rozhodnutí.“

Podle komisařky Malmströmové jde o to vyvarovat se zneužití obnovování hraničních kontrol. To ale podle ní systém, ve kterém chtějí mít hlavní slovo členské státy, nezaručuje.

Po uvolnění režimu znovuzavedení hraničních kontrol volaly po přílivu uprchlíků ze severní Afriky loni na jaře hlavně Francie s Itálií.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme