Počet uživatelů pervitinu stoupá. EU vydá zprávu o trendech v užívání drog

Vývoj na drogové scéně v Evropské unii dnes popíše výroční zpráva Evropské agentury pro drogy. Z dosavadních údajů je zřejmé, že Česko opět tvoří důležitou kapitolu kvůli výrobě pervitinu a jeho vývozu do Německa. Podle všeho počet uživatelů této nebezpečné drogy stoupá i v jiných zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kriminalisté našli na Hodonínsku další dvě pervitinové laboratoře

Kriminalisté našli na Hodonínsku další dvě pervitinové laboratoře | Foto: Policie ČR

Evropská agentura pro drogy zřejmě potvrdí trend, který se začal projevovat v loňském roce, a to stále vyšší spotřebu pervitinu v Sasku a Bavorsku a k tomu nárůst uživatelů i v takových zemích jako je Řecko nebo Turecko.

Zajímavé bude sledovat, jaký postoj zaujme zpráva k Polsku, kde je stále legální prodej léků, ze kterých se pervitin vyrábí. To je také hlavní zdroj materiálu pro nelegální varny v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Základní body zprávy nastínil v Ranním interview Radiožurnálu drogový epidemiolog Tomáš Zábranský

„Jednání se periodicky objevují, iniciovaná jsou především naší Národní protidrogovou centrálou a zatím se nezdá, že by byla bůhvíjak úspěšná. Pro Polsko je zřetelně důležitější mít na trhu levné léky, které poskytují rychlou úlevu při nachlazení,“ popsal situaci drogový epidemiolog Tomáš Zábranský.

Loňská zpráva zaznamenala na drogové scéně především lehký ústup konopí a naopak nárůst zneužívání stimulantů a nových drog. Ty zahrnují desítky až stovky chemických preparátů ve formě tablet, jejich složení výrobci především v Asii rychle mění podle toho, jak se státy Evropské unie brání.

Nová zpráva zřejmě tyto nebezpečné trendy potvrdí.

Zabavený pervitin | Foto: Polizeiinspektion Fahndung, Waidhaus

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme