Rada EU posoudí vývoj v otázce kanadských víz pro Čechy

Ministři vnitra evropské sedmadvacítky dnes na schůzce v Lucemburku posoudí vývoj v otázce zrušení kanadské vízové povinnosti pro Čechy. Kanada obnovila občanům Česka před rokem a čtvrt poté, co čelila náporu romských žadatelů o azyl. Zrušení vízového režimu zatím oddaluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadská vlajka

Kanadská vlajka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Kanada zatím zvažuje, jestli dát Česku status „bezpečné země původu", tedy země, odkud není důvod utíkat.

Zrušení vízové povinnosti spojuje s reformou vlastního benevolentního azylového systému. Ten láká do Kanady řadu přistěhovalců prchajících před pronásledováním nebo předstírajících, že jsou oběťmi diskriminace. Nový systém má podvodníkům zamezit azyl získat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská unie bude znovu jednat o kanadských vízech pro Čechy. Podrobnosti od unijního zpravodaje ČRo Pavla Nováka na Rádiu Česko

Je pravděpodobné, že ministři vnitra Unie opět vyjádří Česku slovní podporu. K žádné odvetě vůči Kanadě ale sedmadvacítka zatím nesáhne. Evropská komise přitom slíbila, že ještě v říjnu předloží členským zemím zprávu o situaci v Česku a navrhne další kroky celé Evropské unie v otázce kanadských víz.

„Evropská komise se bojí navrhnout vůbec nějaká protiopatření. Ví, že velké země jako je Francie nebo Velká Británie, které mají své zájmy v Kanadě, by ten návrh shodily ze stolu. A bez nějakého návrhu EK Rada Unie nebude jednat. Můžeme tak opět očekávat to, na co jsme 15 měsíců zvyklí – nějaké slovní ujištění o morální podpoře,“ uvedl na Rádiu Česko unijní zpravodaj ČRo Pavel Novák.

„Zatím je EK dost pasivní a spíš čeká na to, co dohodne společná česko-kanadská expertní komise. Ovšem kvůli kanadské straně se ta jednání příliš kupředu nehýbou. Svoji pasivitou nám možná chce EK dát najevo, že jsem si neměli vyjednávat sami zrušení amerických víz bez ní,“ uvedl zpravodaj.

Doplnil, že Kanada se chce také ještě přesvědčit, jak se s Romy zachází v České republice. „Chce k nám prý kvůli tomu vyslat nějakou expertní misi. Přitom jediný, kdo má problém s našimi přistěhovalci je právě Kanada,“ řekl.

Proti vízům Rumunsko a Bulharsko

Zpravodaj připomněl, že v Evropě se za Českou republiku v otázce víz do Kanady veřejně staví Bulharsko a Rumunsko. „Ale to nám není příliš ku prospěchu, pokud nás házejí do jednoho pytle chtěly s těmito zeměmi. Oni by se samozřejmě chtěly svézt s námi při zrušení víz. Ale už teď je jasné, že jim Kanada víza dlouho nezruší, zejména po zkušenostech s deportacemi romských přistěhovalců z Francie,“ vysvětlil

Právě Francie má podle zpravodaje s Českou republikou sympatie v otázce kanadských víz. „A tiché sympatie má s námi i Slovensko a také Maďarsko, i když i tomu prý hrozí uvalení vízové povinnosti,“ dodal.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme