Řecké banky zůstanou v pondělí zavřené, oznámil premiér Tsipras

Řecké banky zůstanou v pondělí zavřené a země omezí pohyb kapitálu. Oznámil to dnes řecký premiér Alexis Tsipras. O své peníze se podle něj Řekové nemusí bát. V pondělí podle agentury Reuters neotevře ani akciová burza v Aténách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: ČTK

Zavřít banky a omezit pohyb kapitálu. To jsou opatření, která chce zavést řecká vláda, aby udržela banky při životě.

Omezení pohybu kapitálu může znamenat, že vláda bankám nařídí limity pro denní výběry peněz a převody peněz do zahraničí. Rada pro finanční stabilitu už podle agentury Reuters doporučila limit pro výběr 60 eur. Vláda by také mohla omezit transakce v cizích měnách.

Jak dlouho se banky neotevřou, Alexis Tsipras neupřesnil. Rada pro finanční stabilitu údajně doporučila nechat banky zavřené příštích šest pracovních dní.

Řecký premiér dnes řekl, že znovu požádal evropské partnery o prodloužení záchranného programu. Zatím však prý nedostal odpověď.

ECB nenavýšila nouzové půjčky řeckým bankám. Hrozí jim zavření

Číst článek

Opatření přišla poté, co dnes Evropská centrální banka odmítla navýšit řeckým bankám nouzové půjčky, které by vyvážily odliv peněz.

Řekové totiž začali v sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů. Podle odhadů mohli do sobotního odpoledne vybrat 600 až 700 milionů eur.

Řekové se bojí o své úspory. Před bankomaty se tvoří dlouhé fronty | Foto: Reuters

S vybíráním peněz by pravděpodobně pokračovali i po víkendu, a bankám by tak mohly rychle dojít peníze. Zemi by pak nejspíš nezbylo nic jiného, než začít v panice tisknout vlastní měnu.

„Na Řeky čeká v příštích týdnech řada rizik. Nemůžeme tomu zabránit. Říkám to se smutkem v hlase, ale tahle rizika jsou reálná," řekl dnes šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Omezení se dotknou i zahraničních turistů. Měli by si proto s sebou do Řecka vzít co nejvíce hotovosti.

Řekové ve velkém vybírají z bankomatů. Eurozóna navrhla kapitálové kontroly

Číst článek

Řekové podle belgického deníku Le Soir dostali od věřitelů poslední nabídku, která má zabránit hrozícímu chaosu.

Premiér Alexis Tsipras by prý musel slíbit, že změní názor a v chystaném referendu bude vést kampaň za přijetí úsporných opatření, které požaduje eurozóna a Mezinárodní měnový fond. Věřitelé by výměnou za to souhlasili s prodloužením řeckého záchranného programu.

Bývalý premiér a šéf konzervativců Antonis Samaras vyzval premiéra Tsiprase, aby zrušil plány na referendum a vytvořil vládu národní jednoty.

ČTK, Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme