Země Evropské unie si přejí, aby Británie zůstala členem osmadvacítky

Všechny země Evropské unie podpořily na summitu v Bruselu setrvání Velké Británie v unii. Nesouhlasí sice s požadavkem Londýna na omezení sociálních dávek pro občany ostatních zemí osmadvacítky, přesto věří, že se s Brity nakonec dohodnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premier David Cameron na jednání lídrů EU v Bruselu

Britský premier David Cameron na jednání lídrů EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

V jednacím sále byla cítit dobrá vůle a snaha dosáhnout dohodu, popsal jednání britský premiér David Cameron.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové vyjádřili všichni účastníci přání, aby Británie v Evropské unii zůstala.

Jsou proto prý připraveni najít s ní kompromis. Nesmí ale občany Evropské unie diskriminovat a omezovat svobodu jejich pohybu, jak Londýn požaduje.

Cameron už počátkem listopadu poslal Tuskovi dopis, ve kterém formuloval, co přesně je třeba v zájmu Londýna dojednat. Novou definici vztahů s EU slíbil voličům před tím, než do konce roku 2017 vypíše referendum o setrvání země v unii.

Britský premiér vymezil čtyři okruhy témat. Diplomaté dávají najevo, že tři oblasti jsou řešitelné, byť někdy zřejmě s problémy. Jde o věci, jako je ochrana zemí mimo eurozónu, dohoda o posilování konkurenceschopnosti unie i snaha, aby se Londýna netýkal závazek "stále těsnější unie", který vyplývá z unijních smluv.

Při diskusích na pracovní úrovni ale vyjednávači narazili u čtvrtého "koše", kde chce Cameron časově omezit sociální benefity pro příchozí z jiných států EU do Británie.

Ostatní země upozorňují, že podobné řešení by jasně diskriminovalo občany jiných unijních zemí, je v rozporu s evropským právem a zřejmě by vyžadovalo změny základních unijních smluv.

ČTK, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme