Zlom ve vztazích mezi EU a Kubou zatím zřejmě nenastane

Oteplení ve vztazích mezi Kubou a Evropskou unií se zatím asi nechystá. Ministři zahraničí evropské sedmadvacítky na schůzce v Lucemburku posuzují chování režimu v Havaně. Mají zhodnotit, jestli se zlepšuje situace v oblasti dodržování lidských práv a jestli se režim Raoula Castra více otevírá světu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havana Vieja

Havana Vieja | Foto: Martin Stiller

Z komunistických žalářů na Kubě sice vyšlo na svobodu několik politických vězňů, ale represe ostatních odpůrců totalitního režimu pokračují. Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga tak nedošlo k výraznému posunu, kvůli kterému by se mohl změnit postoj Unie ke Kubě.

„Sice někoho pustí z vězení, ale hned ho vyhostí, podobné způsoby byly u nás taky. Takže to ještě není velký pokrok,“ řekl Schwarzenberg.

Ministři čekají, jak bude vystupovat nová španělská ministryně zahraničí Trinidad Jimenezová. Právě španělská socialistická vláda a bývalý šéf její diplomacie Miguel Angel Moratinos prosazovali normalizovat vztahy s diktátory na Kubě. V pozadí byly španělské obchodní zájmy, které Madrid stavěl nad otázku lidských práv.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme