Nečas míří do Bruselu na návštěvu evropských institucí

Petr Nečas se vydává na první návštěvu evropských institucí ve funkci předsedy české vlády. V Bruselu se ještě večer sejde s předsedou Evropské komise José Barossem a také s komisařem pro hospodářské a měnové záležitosti Ollim Rehnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Hlavním tématem jejich rozhovoru, stejně jako i zítřejšího summitu, bude větší koordinace evropského hospodářství, tedy například zavedení předběžného posuzování národních rozpočtů Evropskou komisí a následně Radou ministrů financí. To má fungovat už od ledna.

Bude také řeč o sankcích za porušování v unii dohodnutých rozpočtových pravidel. Komisař Olli Rehn se může zajímat o český odpor proti zavedení bankovní daně. Česko je totiž jediná země, která si v červnu na summitu unie vymínila, že daň nezavede, i kdyby si jí vynutily ostatní země sedmadvacítky.

Premiér Nečas asi také nadnese otázku mizivé aktivity unie v řešení českého vízového sporu s Kanadou. Zatím totiž udělala unie a komise jen velmi málo.

Pavel Novák, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme