Volební lístky najdete začátkem volebního týdne

Už 23. a 24. května se otevřou volební místnosti a půjdeme potřetí volit své zástupce do Evropské unie. Jak se budou tyto volby lišit od těch vnitrostátních? Co budeme dělat ve volebních místnostech?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby

Volby | Foto: Český rozhlas

Do voleb se přihlásilo a všechny podmínky splnilo 38 stran, hnutí nebo koalic. V Evropském parlamentu čeká na české poslance 21 křesel.

Hlasovací lístky najdete ve svých schránkách na začátku volebního týdne.

Možná někoho překvapí, že strany kandidovaly až 28 osob. To není chyba, Zákon o volbách do Evropského parlamentu připouští více kandidátů, kteří pokud jejich strana postoupí a její členové se stanou evropskými poslanci, se stanou náhradníky například v případě úmrtí či rezignace.

Volit budeme tam, kde máme trvalé bydliště. Jestliže si do 8. května vyžádáme voličský průkaz, můžeme volit kdekoli v celé České republice.

Prokázat se občankou či pasem

Ve volební místnosti se prokážeme platným občanským průkazem nebo pasem. Dostaneme úřední obálku, do které za plentou vložíme jen jeden hlasovací lístek s číslem a jménem toho politického subjektu, který jsme si vybrali.

Pořadí kandidátů můžeme měnit pomocí preferenčních hlasů.

Aby byl preferenční hlas platný, mohou ho dostat maximálně 2 kandidáti. Zakroužkujeme-li jich více, náš hlas pro tu určitou politickou stranu je sice platný, ale preference jednotlivým kandidátům se nepočítají.

Aby se kandidát posunul na kandidátce dopředu, potřebuje alespoň 5 procent preferenčních hlasů.

Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme